AKTUELNO Više

NVO CAMP iz Ostrosa uspješno je realizovala projekat „Aktivni mladi za bolju životnu sredinu“.

Prej tvteuta15:42 10 Novembar 2022

NVO CAMP iz Ostrosa uz finansijsku podršku Opštine Bar uspješno je realizovala projekat „Aktivni mladi za bolju životnu sredinu“.

Na koji način djeca mogu da uče o životnoj sredini?

Uključite ih u spoljašnji svijet.

„Reci mi i ja ću zaboravit

Pokaži mi i možda ću zapamtiti

Uključi me i ja ću razumjeti

Odmakni se i ja ću djelovati“

Jedan od najboljih načina da djeca uče o životnoj sredini jeste da je dožive i iskuse.

Cilj ovog projekta je jačanje svijesti djece i mladih o važnosti ekologije, prirode, zagrijevanje planete i zaštitu životne sredine.

Djeca i mladi su kroz radionicu koju je održao profesor bilogije Sead Popoviq, naučili o važnosti čistog vazduha, važnost vode i zdravlja, reciklaže, krčenje šuma, sadnja drveta ili biljke, izbjegavanje upotrebe predmeta za jednokratnu potrebu, čišćenje prirode.

Takođe su bili upoznati o klimatskim promjenama kao posljedica globalnog zagrijavanja: poplave, erozije, klizišta koja uzrokuje prirodne katastrofe; zagrevanje zemlje doprinosi zagrevanju okeana i mora i smanjuje biodiversitet; šumski požari će se povećati, epidemije će se umnožiti i postati neizbježne; topljenje smrznutih kopnenih masa u arktičkim regijama će početi oslobađati akumulirane stakleničke plinove u atmosferu; temperaturne razlike između dana i noći će se postepeno smanjivati; atmosferske katastrofe (munje, tornado, uragani, itd.) i kisele kiše će se pojačati; nagle klimatske promjene negativno će uticati na ljudski organizam i bolesti će se povećati.

Afrim Berjašević koordinator projekta istakne da djeca i mladi koji su prošli kroz radionicu imali su nova iskustva, direktan kontakt sa prirodom i probudili svijest o tome koliko ljudi utiču na planetu i da nije jos kasno da preduzmemo mjere kako bi spriječili uništavanje naše jedine planete u kojoj imamo život i bez nje ne možemo. Moramo da poštujemo prirodu i da živimo u skladu sa prirodom jer ono što dajemo biće nam vraćeno.

Aktivnosti su se realizovali na obali Skadarskog jezera u Murićima i Ckla.

  • 1

    Radio