TURIZAM Više

NTO kreirala QR kod za brži pristup informacijama o aktuelnim epidemiološkim mjerama, protokolima i PCR besplatnom testiranju

Prej tvteuta11:37 23 Jun 2021

U cilju efikasnijeg i bržeg pristupa informacijama o aktuelnim epidemiološkim mjerama, protokolima i savjetima o prevenciji virusa COVID-19, koji se primjenjuju u Crnoj Gori, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore kreirala je  QR kod koji građanima, turistima i predstavnicima turističkog sektora omogućava direktan pristup podsajtu zvanične stranice turizma Crne Gore www.montenegro.travel, COVID19 Info.

„Podsajt sadrži podatke o mjestima na koja turisti mogu da se obrate za besplatne PCR testove, zatim aktuelne informacije o virusu korona u Crnoj Gori koji se tiču broja oboljelih i izliječenih pacijenata, procedura za ulazak turista u Crnu Goru, opis opštih i ličnih mjera, dozvoljenih aktivnosti i otvorenih objekata u aktuelnom trenutku kao i suprotno, te osnovnih savjeta kako da turisti zaštite sebe i druge tokom boravka u Crnoj Gori“, navode iz Nacionalne turističke organizacije.

Na istom mjestu se nalazi vodič kroz sigurnosno-zdravstvene protokole Crna Gora kao sigurna i odgovorna turistička destinacija koji su pripremili Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja. Poslenici u turizmu, ugostiteljstvu, putničkim objektima, prevoznim sredstvima, objektima koji nude sportske i rekreativne sadržaje, ali i izdavaoci smještaja, turistički vodiči i agencije na jednom mjestu mogu naći sveobuhvatan pregled sigurnosno-zdravstvenih protokola, čija primjena im je neophodna za nesmetano obavljanje poslovanja tokom turističke sezone. Tu je i procedura u slučaju obolijevanja gosta u smještajnom objektu.

Podstranica sadrži i linkove koji vode do veb stranica Instituta za javno zdravlje, servisnih centara za vakcinaciju i sajta Vlade Crne Gore covidodgovor.me.

Ovaj QR kod će biti distribuiran lokalnim turističkim organizacijama kao i turističkoj privredi u cilju isticanja istog na svakom objektu u kome bi korisnicima mogle biti značajne ove informacije, poput aerodroma, autobuskih stanica, hotela, restorana, odmarališta, info punktova, šetališta, kupališta i sl.

Korisnici koji posjeduju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim softverom moći će na brz i jednostavan način da pristupe svim informacijama, vezanim za virus COVID 19 i njegovu prevenciju u Crnoj Gori, na više jezičkih varijanti. Pored crnogorske verzije, korisnicima je sadržaj dostupan na engleskom, njemačkom i ruskom jeziku.

„Podsjećamo, NTO CG je kao institucija nosilac inicijative za dodjelu oznaka „Safe travels“ koju preporučuje Svjetski savjet za turizam i putovanja – WTTC,  do sada pravo na korišćenje oznake dodijelila za 135 korisnika koji ispunjavaju predviđene kriterijume. Ova oznaka turistima uliva više povjerenja u destinaciju na način što im omogućava da prepoznaju destinacije koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja“, navode iz NTO.

  • 1

    Radio