REGION/Svijet Više

Novo masovno ubistvo u Srbiji, napadač uhapšen, osam ubijenih, ranjeno 14

Prej tvteuta09:17 5 Maj 2023

Osumnjičeni za oružani napad u selu Dubona kod Mladenovca, 21- godišnji U.B. uhapšen je u blizini Kragujevca, javila je Radio televizija Srbije (RTS).

U.B. je sinoć, prije ponoći, u Duboni pucao iz automatske puške, a napad je nastavio u selima Malo Orašje i Šepšin i ubio osam osoba, a 13 ranio.

RTS navodi da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nakon opsežne potrage uhapsili U. B. (2002) u naselju Grošnica, u okolini Kragujevca.

Samo dan nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu, sinoć se u Srbiji dogodilo još jedno masovno ubistvo.

Kako piše N1, napadač U. B. je najprije pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca.

Rano jutros počela je fizička pretraga terena u potrazi za napadačem.

Nova.rs je prenijela da su u okolini Mladenovca nešto poslije pet sati jutros specijalne jedinice krenule u fizičku pretragu terena.

Agencija Beta navodi da je napad počeo u selu Dubona, kada je iz automobila u pokretu mladić počeo da puca iz automatske puške, a nakon toga pucao je i u Malom Orašju i Šepšinu.

Beta piše da je U.B. (21) osumnjičen da je kasno sinoć, nakon svađe, iz automatske puške ubio jednog policajca i njegovu sestru, a zatim nasumično nastavio da puca.

Ranjeni su prevezeni u Urgentni centar Kliničkog centra u Beogradu, Kliničko-bolnički centar „Dragiša Mišović“ i Opštu bolnicu „Sveti Luka“ u Smederevu.

Dvoje operisanih u KBC „Dragiša Mišović“ su životno ugroženi, osmoro iz Urgentnog centra u Beogradu su stabilno, dok je u Smederevu četvoro preminulo, dvije osobe su tranportovane u Beograd, a troje je operisano, prenijeli su mediji, navodi Beta.

RTS je ranije prenijela da su jake policijske snage jutros nastavile potragu za osumnjičenim.

Tragalo se u selima Dubona, Malo Orašje i Šepšin, uz upotrebu termovizijskih kamera.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), pokrenuta je akcija „Vihor“, a raspisana je potjernica za U. B.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić kazao je sinoć da je pucnjava kod Mladenovca teroristički akt.

Ovaj oružani napad je drugi po redu masovni zločin u Srbiji u protekla tri dana. U srijedu, 3. maja, u jutarnjim časovima trinaestogodišnji učenik beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ došao je naoružan u školu i ubio osmoro đaka i radnika obezbjeđenja, a sedmoro je ranjeno.

Dječak K. K. je priveden, a oružije kojim je pucao, kao i jedno koje mu je pronađeno u rancu sa četiri Molotovljeva koktela, je zaplijenjeno.

Zbog tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“ od petka do nedjelje u Srbiji su proglašeni za dane žalosti.

Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo – teška djela protiv opšte sigurnosti.

  • 1

    Radio