SliderMN Više

Novi, šesti broj Maslinade u slavu godine izuzetnog roda

Prej tvteuta09:43 9 Januar 2023

Iz štampe je izašao šesti broj „Maslinade“, časopisa za maslinarstvo i kulturu života s maslinom“, kojeg izdaje Društvo maslinara Bar, kao dio projekta Erasmus +, podržanog od strane EU.

U novom, šestom broju, po prvi put u lokalnoj publicistici, opisan je Kašćel – legendarna istorijska staza koja vodi ispod zidina Starog grada Bara, od akvadukta do kajnaka, zatim hronologija nastanka i rekonstrukcije puta kroz Džidžarin, ponuđen detaljan osvrt na ovogodišnju bogatu maslinarsku sezonu i prikazano kako je dalmatinski časopis “Maslina” vidio barsku manifestaciju “Ex Albis Ulivis”.

Broj donosi i intervju sa Mirjanom Babić i dr Milunom Lutovcem, priču o maginjama – zaboravljenom voću naših predaka, prvi dio serijala o antičkom kultu vina i masline, izvještaj sa spičanske fešte “Śednik uz tikvanik”, savjete za lov lignji i njihovu pripremu sa maslinovim uljem…

“Novi broj ‘Maslinade’ donosi lijepe vijesti o obilnom rodu maslina, te o mnogobrojnim aktivnostima Društva maslinara Bar. Prilozi o istoriji, kulturi i umjetnosti Bara i okoline dopunjuju maslinarske teme i čine ga interesantnim za široki krug čitalaca.

Barski maslinari, posebno oni u Mrkojevićima, zadovoljni su ovogodišnjim rodom maslina. Dugo sušno ljeto i visoke temperature su onemogućile muvu masline i druge štetočine da se razviju i naprave štetu na plodovima. Zdravi plodovi su bili preduslov za proizvodnju maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta, kojeg ove godine ima u značajnim količinama. Stalnom edukacijom maslinara i uljara na svim poljima u Baru svake godine imamo sve kvalitetnije maslinovo ulje, čiji kvalitet prati i vrhunska ambalaža. Članovi Društva čine okosnicu Prvog crnogorskog panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja, što je veliki doprinos kontroli i stalnom unaprjeđenju kvaliteta maslinovog ulja u Baru i Crnoj Gori.

Bar je grad čiju ljepotu i prepoznatljivost čine maslina i more, pa će se tako i ovaj časopis u budućnosti razvijati, njegujući ove dvije vrijednosti”, napisao je povodom izlaska novog broja lista Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar.

  • 1

    Radio