AKTUELNO Više

Novi način izdavanja recepata naišao na dobru prihvaćenost kod pacijenata i farmaceuta

Prej tvteuta18:40 6 Mart 2018

Od prvog marta 2018. godine iz Zdravstvenog  sistema isključena je  štampana verzija recepta, odnosno od sada ljekari prilikom propisivanja pacijentima neće izdavati papirne obrasce.

 Realizacija elektronskog recepta omogućena je  u svim državnim i privatnim apotekama na teritoriji Crne Gore, uz obaveznu zdravstvenu knjižicu. Apotekarska ustanova “Pharmalife” jedna je od privatnih ustanova koja je još prije pet mjeseci sklopila ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore i u kojoj se mogu uzeti ljekovi na recept, a koje nijesu mogli pronaći u državnim apotekama. Iako novina u odnosu na dosadašnju praksu izdavanja recepata, farmaceuti tvrde da do sada nijesu naišli imali problema sa ovom novinom.

 Direktor Fonda Sead Čirgić kazao je da su brojni benefiti elektronskog recepta posebno u finansijskom dijelu, jer će se time smanjiti  troškovi nabavke recepata i obezbjeđenja prostora za njihove lagere. Elektronski recepti omogućavaju bolju kontrolu izdavanja recepata, što će takođe omogućiti smanjivanje troškova.

Saradnjom privatnih apotekarskih ustanova sa Fondom za zdravstveno osiguranje umnogome je poboljšan kvalitet pružanja usluga pacijentima, te će se tako ujedno smanjiti gužve u državnim apotekama, a sve u cilju zadovoljenja potreba korisnika.

  • 1

    Radio