AKTUELNO Više

NOVI HORIZONT: OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MLADIH

Prej tvteuta19:26 31 Jul 2018

NVO „Novi Horizont“ i ove godine organizuje obilježavanje Međunarodnog Dana mladih u Kutku za mlade, u Gradskoj biblioteci.

 

Međunarodni Dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Ovaj datum prvi put je obilježen 2000. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Tema ovogodišnjeg Dana mladih je Bezbjedni prostori za mlade – Safe Spaces for Youth.

 

Mladima su potrebni bezbjedni prostori gdje mogu da se okupljaju, realizuju aktivnosti koje se odnose na njihove raznolike potrebe i interesovanja, nauče kako da pokrenu inicijative i šire mrežu za podsticanje participacije. Ovu funkciju u Ulcinju, na veoma zavidnom nivou, igra KUTAK ZA MLADE u Gradskoj Biblioteci, uspostavljen kao rezultat višegodišnjeg partnerstva ove ustanove sa organizacijom civilnog društva Novi Horizont.

 

Svrha obilježavanja ovog dana je skretanje pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata, kako bi se promovisao aktivizam mladih, ali i da se  prepoznaju napori i akcije mladih koje doprinose pozitivnim promjenama i ukupnom razvoju zajednice.

 

Predstavnici vlasti nemaju uvijek dovoljan uvid u živote mladih da bi mogli da donose dobre odluke i planove za mlade. Perspektiva mladih će doprinijeti da te odluke budu relevantne, efektivnije i održive. U tom pravcu je zamišljen i najavljeni događaj 12. avgusta – da najviši predstavnici Lokalne vlasti saslušaju mišljenja mladih, razmotre njihove poglede i predloge o tome kako se može poboljšati položaj mladih u Ulcinju.

Za ovu priliku, pozvan je Predsjednik Opštine g. Ljoro Nrekić i njegovi najbliži saradnici da u formi slobodnog i prijateljskog razgovora daju priliku mladima da iznesu svoje viđenje i stavove o problemima koje se tiču mladih u našoj zajednici, ali i saslušaju njihove ideje saslušaju kako bi uz njihovu pomoć izradili i primjenili odgovarajuće omladinske politike.

 

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Mladi učestvuju, mladi odlučuju!“ koji podržava Ministarstvo sporta Crne Gore.

  • 1

    Radio