Nove mjere: Ograničeno prisustvo na proslavama, u tržne centre samo uz barem 1 uslov …

Prej tvteuta10:17 10 Septembar 2021

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je na današnjoj press konferenciji poručila je  da su se zdravstvene vlasti opredijelile da prednost daju imunizaciji, umjesto policijskog časa na teritoriji države.

„Do mjera ne bi ni dolazilo da su se postojeće mjere poštovale, sa izuzetkom građana koji su zaista poštovali mjere“, kazala je ministarska zdravlja dodajući podatak da je 45% punoljetnih građana vakcinisano prvom dozom.

Vlada Crne Gore tako je  usvojila nove mjere, koje će važiti  od 11. do 24. septembra:

1.U okviru digitalne kovid potvrde više se neće priznavati status djelimične vakcinacije. U tom smislu potvrda će biti validna samo ako lice ispunjava jedan od propisanih uslova:

-da je prošlo 14 dana revakcinacije vakcinom koja se daje u dvije doze, odnosno 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi;

-negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14, a ne stariji od 180 dana;

-negativan brzi test koji nije stariji od 48 sati;

2-Svadbama i ostalim privatnim proslava kao i sportskim događajima može prisusvovati samo do 100 ljudi, uz ispunjavanje  jedan od prethodno navedenih  uslova iz digitalne Covid potvrde; broj osoba na proslavama na terasama i otvorenim prostorima nije ograničen, ali svi gosti i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova Covid sertifikata. Muzika uživo unutar zatvorenih objekata i dalje je zabranjena;

3- Ulazak u diskoteke i noćne klubove uiz jedan od gore navedenih uslova iz digitalne Covid potvrde, uz ograničenje do 100 osoba;

4- Ulazak u tržne centre  dozvoljava se samo uz 1 od uslova digitalne kovid potvrde;

5- Od utorka 14. septembra  ulazak uCG  samo ako lica državljanin crne gore i stranci ispunjavaju jedan od uslova iz digitalne Covid potvrde.

Ministarka je opet apelovala i zamolila građane da se vakcinišu, jer je neoboriva činjenica da se na intenzivnom liječenju u 90 odsto slučajeva nalaze nevakcinisani pacijenti.

 

  • 1

    Radio