SliderMN Više

NOVE MJERE: Maske ponovo obavezne u prodavnicama, apotekama i javnim mjestima

Prej tvteuta10:52 29 Jul 2022

U Crnoj Gori su od danas na snagu stupile nove epidemiološke mjere, kojima su građani obavezani da nose maske u svim javnim ustanovama, apotekama, prodavnicama, na benzinskim pumpama, aerodromima i  autobuskim stanicama.

“Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim djelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama”, kazao je Galić.

Ukoliko navedene mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtijeva za hospitalizaciju, Galić upozorava da će uslijediti mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

“Da do toga ne bi došlo, uz uvjerenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mjera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje 3 mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65. godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima”, kazao je Galić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić kazao je da je aktuelna mutacija virusa SARS COV-19  značajno kontagioznija tj.ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodnu odnosne prethodne varijante virusa, ali je i manje patogena odnosno toksigena.

“Većina novozaraženih je asimptomska, a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite. Moglo bi se reći da ovakvo stanje govori samo jedno da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane Preoporuke o protivepedemijskim mjerama i dalje moraju biti naša osnovna alatka u borbi protiv virusa. Ako svako od nas da svoj doprinos, na nivou zajednice imaćemo mnogo povoljniju situaciju”, poručuje Omeragić.
Mjere će biti na snazi do 12. avgusta.

  • 1

    Radio