AKTUELNO Više

Nove mjere: do 2. avgusta zabrana rada diskoteka i klubova na otvorenom i zatvorenom

Prej tvteuta10:45 23 Jul 2021

Na današnjoj press konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje  analizirana je epidemiološka situacija u zemlji, a nadležne zdravstvene vlasti predstavile su nove epidemiološke mjere.Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić izložio je nove mjere i kazao da je epidemiološka situacija povoljna, ali da poziva na oprez. Savjet za borbu protiv koronavirusa donio je tako sljedeće nove mjere, koje će važiti od petka 23. jula do ponedeljka 2.  avgusta :

– Privremeno se zabranjuje rad noćnih klubova, noćnih barova i diskoteka, na otvorenom i u zatvorenom prostoru;

– Zabranju se žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru;

– Najavljuje se da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, posjeduju negativan PCR test ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus.

„Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije i zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera. Ukoliko se, međutim, nastavi trend probijanja termina i ako se nastavi izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanjem ćemo, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte“, naveo je Galić.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Ilir Harasani, kazao je na konferenciji da mjere nijesu  povoljne za ugostitelje, ali da se sezona mora sačuvati po svaku cijenu.

„Moramo sačuvati sezonu, jer je špic počeo. Avust je glavni mjesc sezone i njega moramo sačuvati kao takvog. Kontrole će se vršiti po novim mjerama, što znači da će se kontrolisati svaka diskoteka na otvorenom i zatvorenom i mjere koje su do sada na snazi. U fokusu će bit kontrola izvođenja  muzike do 12 sati, i druge mjere, kao što su distanca i nošenje maski kod zaposlenih“, naveo je Harasani.

Najteža situacija je u Budvi,  gdje je trenutno aktivno 136 slučajeva zaraze.

S. Vukčević

  • 1

    Radio