SliderMN Više

Nova pravila za auto škole – novija vozila, produženje trajanja časova, ali i testovi na albanskom jeziku

Prej tvteuta14:17 7 Novembar 2022

U skladu sa novim Pravilnikom o uslovima koje treba da ispunjavaju auto-škole, su u obavezi da do 4. decembra usklade svoje poslovanje, nabavku novih vozila, prostora, nastavnih sredstava, opreme i nastavnog kadra, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. To će između ostalog podrazumijevati i određena ulaganja i dodatne troškove za vlasnike auto škola, a vlasnik jedne od auto škola koje djeluju u Ulcinju i saobraćajni inženjer Jozo Brisković,  za TV Teuta pojasnio je o kakvim je izmjenama riječ.

Auto škole koje posjeduju starija vozila moraće da izdvoje određena sredstva za  kupovinu novijih vozila, te vozila koja se koriste, u zavisnosti od kategorije vozila, neće moći biti starija od 15 za A kategorije, za B kategoriju do 12 godina,  do 18 godina za kategorije C,D,E i priključna vozila do 20 godina, uz obaveznu tehničku ispravnost.

Prema novom pravilniku, produžiće se trajanja časova praktičnog dijela sa 45 na 60 minuta, dok će vrijeme polaganja vožnje takođe biti produženo na 25 i 35 minuta. Uvode se i testovi na još dva jezika – albanski i engleski, što će umnogome olakšati polaganje polaznicima auto škole u mjestima gdje se govori albanski jezik.

Ove izmjene imaju za cilj povećanje kvaliteta nastave i obuke u auto školama, koja je, prema riječima Briskovića i do sada bila na zavidnom nivou. Jedan od ciljeva novog pravilnika je usklađivanje sa evropskom praksom, i u konačnom – priznavanje vozačke dozvole širom Evrope.

Prema podacima Uprave policije,  oko 12.000 građana godišnje dobije vozačku dozvolu, dok je trend porasta smrtnosti, 48 stradalih od početka godine, među kojima ima dosta mlađih od 20 godina. Prema nekim procjenama, u Ulcinju oko 700 osoba uspješno završi obuku za vozača.

  • 1

    Radio