AKTUELNO Više

Nova lista ljekova će značajno pomoći pacijentima 

Prej tvteuta16:09 31 Mart 2018

Gostujući u TV Teuta, članica komisije za izradu nove liste ljekova u Ministarstvu zdravlja Crne Gore mr. ph. sci Olgica Knežević kazala je da je u novoj listi ljekova uvršteno novih 114 vrsta ljekova, koji će značajno poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite pacijenata.

Nova lista je, prema njenim riječima, integralno sastavljena od dvije liste – osnovne i doplatne, i to je veoma veliki iskorak za cjelokupni zdravstveni sistem već i za ukupno zdravlje pacijenata tako da se zaista može nazvati projektom od nacionalnog značaja. Direktor doma zdravlja Ulcinj dr. Pavle Marniković tvrdi da sa novim sistemom izdavanja recepata neće dolaziti do deficita ljekova. On je dodao da je zadovoljan načinom na koji  su ljekari ove ustanove prihvatili nov sistem, te vjeruje da će se svi pacijenti ubrzo navići na novine, koje prema njegovom mišljenju mogu umnogome olakšati zdravstvenu zaštitu.

„Uvršteni su ljekovi koji se koriste u tretmanima liječenja dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, infektivnih bolesti, malignih oboljenja, ljekovi za pacijente koji su na dijalizi  kao i za pacijentkinje koje su u postupku vantjelesne oplodnje  i oni će od sada biti besplatni“, kazala je Kneževićeva.

Ona smatra da za uspješniju implementaciju svih novina u zdravstvenom sistemu mora postojati bolja sprega i komunikacija među ljekarima, farmaceutima i pacijentima.

  • 1

    Radio