POLITIKA Više

NIMANBEGU UPUTIO PROTESTNO PISMO ZBOG NEPROFSIONALNOG ODNOSA POLICIJE PREMA ALBANSKOJ ZASTAVI

Prej tvteuta14:43 24 Jun 2016

Poslanik Force Genci Nimanbegu uputio je Protestno pismo Premijeru Milu Đukanović, Ministru unutrašnjih poslova Goranu Daniloviću i Direktoru Uprave policie Slavku Stojanoviću  vezano za događaj u Budvi, gdje su troje turista albanske nacionalnosti, privedeni i kažnjeni od strane policije, jer su u automobilu imali albansku zastavu.

U Protestnom pismu Nimanbegu između ostalog navodi:

 

Informisani smo da je budvanska policija privela trojicu turista pod navodima da su načinili prekršaj i kršili Zakon o javnom redu i miru time što su na kolima imali albansku nacionalnu zastavu i da su ekspresno privedeni i kažnjeni novčanom kaznom od 230 eura od strane suda.

Podsjećam Vas da je Uprava policije ranije podnijela prijavu protiv jednog pravnog lica u Ulcinju zbog toga što su gosti lokala prilikom navijanja imali albansku zastavu.

Stoga Vam iskazujem moj protest i veliko nezadovoljstvo radom  Uprave policije u ovim slučajevima.

Ovo predstavlja zloupotrebu zakona iz 2011.godine jer su službenici policije trebali znati dvije stvari:

  • U Crnoj Gori je slobodna upotreba nacionalnih simbola i to definisana i Ustavom i Zakonom o manjinskim pravima i slobodama i kako je zastava Republike Albanije  ista kao i nacionalni simbol albanaca u Crnoj Gori i kao takvo ne smije biti predmet tretiranja Zakona o javnom redu i miru.
  • U primjeni zakona ne smije biti diskriminacije, te Vas podsjećam da brojni turisti na svojim vozilima imaju istaknute zastave svojih država i onda bi se svi oni trebali kažnjavati. Ako se kažnjavaju samo albanci, onda je to diskriminacija.

Kako je Zakon o javnom redu i miru nedemokratski i zaostavština iz vremena represije nad manjinama, očekujem Vašu podršku u izmjeni člana 23 pomenutog zakona.

Takođe Vas ovim dopisom molim da mi date sve slučajeve kada je Uprava policije u svom radu primijenila član 23 Zakona o javnom redu i miru od njegovog usvajanja do danas. Na kraju, nadam se da više nećete koristiti ovaj član zakona.

S poštovanjem,

Poslanik

Genci Nimanbegu

 

  • 1

    Radio