POLITIKA Više

NIMANBEGU POZIVA NA IZBJEGAVANJE PORUKA KOJE SIRE MRZNJU

Prej tvteuta17:41 16 Oktobar 2016

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Danas, kada je trebao da bude jedan miran dan za izborni proces, neke tamne i zlonamjerne okolnosti su pokušali da pokvare mir i međuetnički sklad, narušavajući političku stabilnost.

Poštovani građani i sunarodnici,

Obaviješteni smo da se preko jednog teksta koji je masovno poslat kao poruka putem telefona, da su pozvati glasači da obezbijede glasove za srpsku zajednicu, izražavajući etničku mržnju prema albanskoj etničkoj zajednici, kao i bošnjačkoj zajednici.

Prema ovom tekstu, aludira se da jedna od najvećih političkih partija u zemlji kupuje glasove albanaca i bošnjaka u iznosu od 250 eura, uvredivši jako našu etničku zajednicu.

Naše angažovanje je podsticaj suživota, kao i vjerkog, etničkog, lokalističkog i ideološkog sklada, s ciljem razvoja i ulaska u Uvropsku Uniju.

Jedna takva poruka, bez presedana, nije viđena odavno, od davnih tamnih vremena podsticaja mržnje, nasilja i etničkog čišćenja iz 1990-tih godina.

Neprihvatljivo je, da u epoku Euro-Atlantkih integracija u zemlji, da se preko ovakvih anonimnih poruka, podstiče mržnja i uvređuje albanska manjina.

Prema tome, Nacionalni Savjet Albanska poziva sve političke partije u Crnoj Gori, da se hitno distanciraju od ovakve poruke, i da oštro osude ovaj teški čin, koji povređuje međuetnički sklad i prijeti destabilizaciji i sigurnosti u zemlji. Također, pozivamo i civilni sektor, medie, akademike, i crnogorsko javno mnijenje da se solidarizuju i oštro osude ovaj niski  čin.

Također pozivamo i kompetentne organe, Tuzilaštvo i Policiju da hitno preduzmu potrebne mjere za identifikaciju i sprovođenje pred pravdom autore koji se kriju iza ove mašinerije.

Nacionalni Savjet Albanaca

Predsjednik,

Genci Nimanbegu

  • 1

    Radio