POLITIKA Više

Nimanbegu: Metalni objekat je predmet spora i razdora medju stanovnistvo(video)

Prej tvteuta16:42 30 Oktobar 2018

U oviru poslanickog pitanja, potpredsjednik Skupstine Crne Gore Genci Nimanbegu, postavio je pitanje Ministru Odrzivog razvoja i turizma Pavlu Radulovic, vezano za aktivnosti koje su se desavali zadnjih dana na vrhu Rumije. Pitanje iodgovor mozete vidjeti i procitati u nastavku:

Danas sam u okviru poslanickog pitanja, postavio pitanje ministru Palu Radulovic u vezi aktulnih desavanja na planini Rumija, gdje se ovih dana oblaze kamenom metalni objekat koji je od samog postavljanja 2005.predmet spora i razdora medu stanovnistvom tog podrucja a i cijele javnosti u Crnoj Gori . Istakao sam da ne mozemo presutati teme bilo kolko da su teske a posebno one ako su zasnovane na nepravdi i na jednostranosti i na pravnom nasilju. 2005 godina je helikoptersim postavljanjem  limene crkve predstavljala atak na tradiciju zajednistva i pohoda na rumiju. Ove godine se to nastavilo i ja u mom pitanju zelim da  aktuelizujem i otvorim javnu debatu o ovom pitanju.

Ministar Radulovic je istakao da su  Urbanisticko Gradjevinska inspekcija,ministarstvo odr.razvoja i turizma u saradnji sa upravom policije ,komunalnom policijom i komunalnom inspekcijom opstine Bar izasli na lice mjesta 23.10.2018.godine i utvrdili da se na predmetnoj lokaciji u momentu inspekcijskog nadzora ne izvode radova na objektu na vrhu rumije. Utvrdjeno je da oko postojeceg objekta dimenzija u osnovici otprilike  4×4 metra, po spoljnjem obodu objekta postavljena  armaturna mreza,takodjer po obimu objekta sa svake strane izvedena je kamena obloga u visini od cirka 2 metra. Oko objekta je postavljena gomila nabacanog kamenja. Inspektorka je shodno akonskom ovlascenju clanom 200  Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata utvrdila da investitor za navedene radove ne posjeduje odobrenje za gradnju niti je pocetak izvodjenja radova prijavio nadleznom inspekcijskom organu a ispred objekta nije postavljena gradilisna tabla. Takodjer je konstatovano da je za predmetnu lokaciju nema vazeceg planskog dokumenta koji bi dozvolio izgradnju ovog objekta. Obzirom da ovlasteni predstavnik investitora nije bio prisutan u momentu kontrole, zapsinik mu je urucen sluzbenim putem 24.10.2018 a omogucena su mu zakonom predvidjena 3 dana da se na isti izjasni. Danas je stranka saslusana u postupku, napravljen je zapisnik i inspekcija ce svakako nastaviti da preduzima zakonom propisane mjere.

Ja sam ministra pazljivo  saslusao  i mogu reci da je odgovor bio ocekivan i da smo svjesni da je ovo jedno delikatno pitanje ali nazalost pitanje gdje srpska pravoslavna crkva manipulise sa osjecanjima svojih vjernika jer bilo koja aktivnost koja bi se sprovela, oni  bi  htjeli pokazati njenu tezu o navodnoj ugrozenosti u CG. Ja zbilja ne znam dali je srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori bilo gdje ugrozena da vrsi svoje vjerske sluzbe u svojim vjerskim objektima, ali je jasno da je 2005 godina bila jedna godina za koju smo mi mislili da smo je ostavili daleko iza nas. Godina koja je predhodila referendumu, godina gdje neko sa helikopterima postavlja crkvu i to na planini gdje se njeguje kult Svetog Jovana Vladimira i on se cuva u Elbasanu u Albaniji i sve tri vjerske zajednice su njegovale taj kult, penjali su se na tu planinu. Postavljanjem metalne crkve i sada gradjenjem pokusava se poslati po nama poruka drugim nacijama da nijesu pozeljne tu. Ono sto drzava treba da radi je da ovo privede zakonom,  na nacin na koji zakon omogucava, i bilo koji nas politicki poziv i prica na ovu temu nije uperena protiv nikog niti protiv bilo kog vjernika, ali moramo biti svjesni da se taj kult moze sacuvati samo na nacin da ta planina bude dostupna svima. I bilo kako da se rijesi ovaj problem budite uvjereni da ce albanci na obrocima te planine pjevati svoju pjesmu o toj planini koju ja mozda ne mogu prevesti a ona zavrsava:  oj Rumijo visoka planino, ti postala i visa no sto si…

Nosenje kamenja na toj planini je znak da se tu mozda i paganski kult nastavlja  i ministarstvo mora biti  veoma pazljivo u rjesavanju ovog problema.

  • 1

    Radio