Politikë Više

Nimanbegu-Cakaj:Odlični odnosi susjeda, garant za unapređenje albanskog pitanja u 

Prej tvteuta17:56 8 Mart 2019


Potpredsjednik Skupštine  Crne Gore, Genci Nimanbegu susreo se danas sa Vršiocem dužnosti ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije, Gentom Cakajem.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi između Crne Gore i Republike Albanije odlični, bez otvorenih pitanja, ali da uvijek postoji mogućnost unapređenja.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru potpredsjednik skupšine upoznao je ministra Cakaja sa političkom situacijom u Crnoj Gori, prije svega u svjetlu drugog bojkota parlamenta od strane opozicije, ubijeđen da je jedino mjesto za politički dijalog upravo skupština. Radna grupa za unapređenje izbornog povjerenja, stvorena u skupštini Crne Gore, trenutno ne funksioniše.

Crna Gora, izjavio je domaćin, je država kojoj je prioritet pitanje dobrog susjedstva te da ima izuzetno dobre odnose sa svim susjedima.  

Unutrašnji politički konflikti koje proživljavamo ovih dana u obije države, nastavio je Nimanbegu, izazovi su za demokratiju, ali uvijek postoji nada da će se razriješiti u dobrobit građana. Mi kao Albanci u Crnoj Gori pokušavamo da ne stvaramo dodatne probleme, koji bi opteretili i onako diametralno suprotne stavove pozicije i opozicije. Ali, svakako smo u potpunosti angažovani u jačanju državnih institucija .

Vršilac dužnosti ministra Za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije, Gent Cakaj visoko je ocijenio položaj Crne Gore kao regionalnog lidera u evropskim integracijama i izrazio nadu da će od Crne Gore dobiti podršku u zakasnjelim integracijama Albanije. Što se ekonomskih odnosa tiče, ocijenili su da, iako dobri, oni se mogu i dalje unaprijediti, a jedan od faktora koji će pomoći u ovom smjeru su i novi granični prelazi, ali i saradnja preko IPA fondova.

Vezano za položaj Albanaca u Crnoj Gori, sagovornici su iznijeli svoja razmišljanja o proaktivnoj ulozi Republike Albanije, a to je ujedno i njihova ustavna obaveza.

Šef diplomatije je čestitao potpredsjedniku na rezultatima prvih izbora u opštini Tuzi, ubijeđen da rezultati neće nedostajati te da će voditi u smjeru napretka opštine Tuzi kao razvijene opštine.

Razmotrena su i pitanja saradnje Albanije i Crne Gore, posebno sa Albancima u ovoj državi, na polju obrazovanja, kulture itd.

Na kraju su se sugovornici složili da su susreti na svim nivojima između Republike Albanije i Crne Gore plodotvorni i ohrabrujući i za Albance u Crnoj Gori.

  • 1

    Radio