SliderMN Više

Nevrijeme u Sloveniji i Hrvatskoj – odsječena sela, vanredno na Dravi i Kupi, ugrožene kuće u Drenju Brdovečkom

Prej tvteuta11:37 5 Avgust 2023

U Sloveniji je zbog poplava na snazi crveni meteo alarm za veći dio zemlje, sa izuzetkom Primorske, na zapadu. Zbog visokog vodostaja Save, tokom noći izvršena je evakuacija iz kampa u Čateškim Toplicama, a Črna u Koruškoj odsječena je od svijeta, javila je Radio-televizija Slovenija.

Nivoi rijeka u centralnoj i istočnoj Sloveniji i dalje rastu poslije padavina tokom noći. U opštinama Brežice i Krško vatrogasci su postavili džakove protiv poplava.

Sava je u Krškom već u petak veče poplavila pomoćni fudbalski teren. Slovenačka vojska će tokom jutra pokušati da se probije do Črne u Koruškoj, gdje su ljudi bez vode, struje i signala za mobilni telefon.

Tokom noći padala je pretežno umjerena kiša, a padavine su u posljednjih nekoliko sati povećane, rekla je za Radio Sloveniju Veronika Hladnik Zakotnik iz Arse.

Ona je rekla da su najveće padavine prošle, ali da će nivoi vodotokova i dalje rasti. Hladnik Zakotnik je istakla da je od sredine dana u četvrtak pa do sada u većem dijelu Slovenije palo između 50 i 100 litara po metru kvadratnom, a da je u pojedinim djelovima palo i 300 litara.

Alarmantno i u Hrvatskoj 

Nevrijeme, koje je u noći sa 3. na 4. avgust odnijelo za sada tri života u Sloveniji, stiglo je 4. avgusta uveče u Hrvatsku, zbog čega je u riječkoj i gospićkoj regiji upaljen crveni alarm, dok je za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju na snazi narandžasti meteo alarm.

Nuklearna elektrana Krško je 4. avgusta uveče proglasila vanredno stanje zbog velikog protoka i visokog vodostaja rijeke Save. Riječ je o vanrednom stanju s najnižim stepenom opasnosti u skladu sa Državnim planom  zaštite i spašavanja u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće, javlja N1.

Zbog situacije u susjednim zemljama, u Hrvatskoj se očekuje značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Takođe je upaljen meteo-alarm za Bosnu i Hercegovinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

New

  • 1

    Radio