SliderMN Više

Nevjerovatna sreća što na platformi nema nafte, ni nova Vlada ne odustaje od loših praksi

Prej tvteuta10:43 31 Januar 2022

Po svemu sudeću, nafte u crnogorskom podmorju na istraživačkoj platformi u moru nadomak Ulcinja – vjerovatno nema. Iako se čekaju premilinarni izvještaji, prema ranijem saopštenju iz Ministarstva kapitalnih investicija, cijevi na platformi konzorcijuma „Eni – Novatek“ su suve. Za građane Crne Gore, našu prirodu i turizam nevjerovatna je sreća da je ova bušotina suva, kazao je za TV Teuta ekološki i građanski aktivista Aleksandar Dragićević.

„Ovo je najdublja istražna bušotina i skoro je stigla do 7 km dubine, i ispostavilo se da u njoj nema nafte. Postoji više razloga zbog kojih je ovo izuzetno dobra vijest, najvažniji je svakako da Crna Gora ne bi imala, nema i neće imati kapaciteta da se izbori sa nekim incidentom koji uključuje izlivanje nafte iz te bušotine, ili tankera i rafinerija koje bi tu bile. Da ne pominjemo da je finansijski ugovor sa ovim konzorcijumom izuzetno poguban po građane Crne Gore i po nas generalno, tako da je ovo jedna izuzetno dobra vijest“, smatra Dragićević.

U slučaju eventualnog incidenta na platformi, Dragićević tvrdi da naša država ne bi imala kapaciteta da se sa njom nosi, jer bi mehanizacija u tom slučaju morala da se dovodi iz Italije, i crnogorska obala bi za tih 72 sata, koliko bi se čekala mehanizacija već bila na udaru ekološke katastrofe.

Osvrnuvši se na ophođenje sadašnje i bivše vlasti prema prirodi i životnoj sredini, Dragićević ne vidi veliko odstupanje od nastavka loše prakse prethodne u odnosu na sadašnju Vladu, te smatra da su neki loši projekti po životnu sredinu nastavljeni.

“ Konkretan primjer tome je nova luka sa graničnim prelazom koja se planira u Virpazaru, gdje Vlada radi opet protiv riječi struke, mišljenja Agencije za zaštitu životne sredine, preko 80 primjedbi uz ekološki elaborat – nova Vlada gura taj projekat rizikujući sve na jezeru, a to je nacionalni park zaštitćen svim domaćim i internacionalnim zakonima, i sada ćemo imati jedan novi problem“, dodaje Dragićević, koji smatra da se Crna Gora, umjesto da se okreće zelenim tehnologijama vraća u 20. vijek i da potencira retrogradna fosilna goriva, luke, i masovni turizam.

Više poslušajte putem linka:

S. Vukčević

  • 1

    Radio