SliderMN Više

„Neka vam je na zdravlje, spasenje i svaki napredak ovaj Božić“

Prej tvteuta13:59 6 Januar 2023

Povodom nastupaćujeg pravoslavnog Božića,  protojerej Siniša Smiljić, paroh ulcinjski, uputio je božićnu čestitku svim pravoslavnim vjernicima u Ulcinju i Crnoj Gori.

„Slava na visini Bogu,i na zemlji mir, a među ljudima dobra volja. Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi! Draga braćo i sestre, evo najradosnijega među najradosnijim danima i praznicima za nas pravoslavne hrišćane, kada dočekujemo rođenje Bogomladenca Hrista, Spasitelja neba i zemlje, Spasitelja roda čovječanskoga, onoga Spasitelja kojega su najavljivali proroci vjekovima ranije i prije njegovog rođenja. Upravo ovih dana, mi smo dočekali to, kao u Vitlejemu, u onoj hladnoj i tamnoj pećini, kada je zasijala vatra pastira,  i da dočekaju Bogomladenca Hrista, koji se rodio u jaslama u smirenju, tako smo i  mi braćo i sestre, u svojim u srcima naložili vatre postom i molitvom, i zapalili oganj naše vjere, ne bismo li tako prepoznali i dočekali Hrista. Zato ću iskoristiti i ovu priliku, da podsjetim sve nas, da praznici nisu samo jelo, piće, pucanje , što je vjerovatno znak radosti nas ljudi, ali prije svega praznike treba da provedemo u jednoj porodičnoj, mirnoj  i molitvenoj atmosferi, da nas praznik ujedini i sabere, jer je to uostalom bila misija Hristova, da nas on objedini i pomiri i da nam donese vječni život.

Braćo i sestre, ovi dani Božićnih praznika neka Vam budu na podsjećanje ko smo i šta smo, prije svega ne da bismo mahali simbolima i zastavama, da bismo vrijeđali jedne druge, da se nadgornjavamo, već upravo suprotno, da smo hrišćani, a Gospod nam zapovijeda da  ljubimo jedni druge, poštujemo jedni druge i da praštamo. Zato, koristim priliku ovog velikog praznika, kada se naše srce ugrijalo vjerom, ljubavlju i nadom, da oprostimo svima onima koji su nas možda na neki način uvrijedili, a i da mi tražimo oproštaj od svih sa kojima se susrijećemo, sa svim našim bližnjim. Nek nas ovaj praznik podsjeti da budemo dobri očevi, dobre majke, dobra djeca, komšije, prijatelji, sugrađani, da bi drugi, vidjevši naša dobra djela, ugledali se na nas i proslavili Oca koji je na nebesima. Neka Vam je na zdravlje, spasenje, radost i na svaki napredak tjelesni i duševni ovaj Božić. Mir Božiji Hristos se rodi“, navodi se u Božićnoj poslanici Smiljića.

  • 1

    Radio