AKTUELNO Više

Ne izlažite djecu pretjerano Suncu, pojačana higijena i zaštita najbolja preventiva od virusa

Prej tvteuta10:40 12 Jul 2021

Ljeto je jedno od najljepših godišnjih doba, posebno za djecu i mlade. Prilikom boravka napolju, na plažama ili bazenima, isti  su izloženi jakom Suncu, nerijetko bez adekvatne zaštite, što može usloviti određene zdravstvene probleme. Pedijatar dr Srećko Hajduković je gostujući u jutarnjem programu RTV Teuta „Novi dan“, kazao da je stanje sa sezonskim virusima u Domu zdravlja Ulcinj uobičajeno.

„Virusi koji dominiraju u ljetnjim danima su crijevni virusi, od kojih je najrasprostranjeniji Rota virus. Virus nerijetko traje samo jedan dan, a može i više dana, zavisno od toga koji je organ napadnut. Uglavnom je propraćen sa povraćanjem i temperaturom, i iscrpljivanjem mlađih organizama, konkretno djece“, kazao je Hajduković.

Tokom ljetnjih mjeseci, hrana ali i tečnost je lako kvarljiva zbog visokih temperatura, i naročito treba obratiti pažnju na određenu vrstu hrane, kako se priprema i gdje se čuva. Pedijatri savjetuju pojačanu higijenu i oprez.

„Prevencija je najvažnija, moramo voditi računa o ličnoj higijeni, pranje namirnica. Naša vodovodna mreža je stara, tako je i voda u gradu slabijeg kvaliteta, što utiče na širenje zaraznih infekcija. Primjetan je porast djece koja u ovim danima imaju problema sa stomakom, od kojih je uzrok unos nekvalitetne ili pokvarene hrane“, ocijenio je Hajduković.

Roditelji nerijetko griješe kada svoje mališane ne štite zaštitnim faktorom, i djecu samo drže pod hlad. To, prema riječima ljekara nije dovoljno, jer je koža i pod suncobranom izložena Suncu ali i visokim temperaturama.

„Idealno i najpogodnije vrijeme za izlaganje Suncu jesu rani jutarnji i popodnevni časovi. Roditelji ne upotrijebljavaju zaštitne faktore u dovoljnoj mjeri, i u zabludi su ako misle da će dijete zaštiti od Sunca samo ako ono boravi pod suncobran. Takođe, može doći i do dehidracije, njihov metabolizam je brz, i veoma lako može doći do iznemoglosti i dehidriranja“, zaključuje Hajduković.

S. Vukčević

Više u intervjuu:

 

  • 1

    Radio