SliderMN Više

Nastavlja se problem prosjačenja, posebno ugrožena djeca

Prej tvteuta09:47 21 Jun 2023

Parkinzi supermarketa, pekara, ispred a nerijetko čak i u ugostiteljskim objektima, pa i na plažama – to su samo neka od mjesta na kojima je problem prosjačenja u Ulcinju najvidljiviji. Uprkos cjelogodišnjim prosjacima kojih ima u manjem broju u Ulcinju, najveći broj prosjaka na ulicama grada preko noći utrostruči se tokom sezone, što remeti rad privrednika i ugostitelja, uznemirava turiste koji borave u našem gradu i stvara probleme organima reda.

Bilo da su rani jutarnji ili noćni sati, među prosjacima najbrojnija su djeca i maloljetna lica, koja nažalost u izuzetno lošim uslovima borave na najprometnijim ulicama grada.

„Svako jutro me bude, oni kad se vraćaju iz grada svako jutro u dva i po me bude“, kazao je jedan stanovnik Ulcinja, koji živi u Bijeloj gori.

„Primijetili smo prosjake, kad god odemo na večeru dođe ih skupina, dolaze nam za sto u restoranu“, kazao je jedan turista iz Bosne i Hercegovine.

među prosjacima najveći dio djeca

Ugostitelji sa Male plaže, koji su svjedoci brojnih nemilih događaja, kako na ulici tako i u svojim objektima, nijesu željeli da govore pred kamere, ali su nam u neformalnom razgovoru potvrdili da su ogorčeni što nadležni organi, kako kažu „ne rade svoj posao“  te dodaju da nerijetko uzimaju hranu gostima sa stola, otimaju lične predmete i sitniš sa stolova.

Iz Nevladine organizacije „Romano Drom“ koja se bavi pravima konkretno Romske populacije u Ulcinju, a koja je nažalost najzastupljenija među prosjacima, potvrdili su nam da je problem prosjačenja ogroman, te i da najveći dio njih dolazi uglavnom sa strane.

„Prosjačenje djece je dosta izraženo i to je slučaj kod nekoliko porodica, dok je u ljetnjim mjesecima prosjačenje izraženije jer dolaze iz drugih gradova i susjednih država, tako da smatram da je problem prosjačenja posebno u toku sezone velik“, ocijenio je  za TV Teuta Almir Beganaj.

Problem prosjačenja većinski je riješen u ostalim primorskim mjestima u Crnoj Gori, s tim što u nekim manjim procentima oni dolaze uglavnom tokom sezone, ali se uspješnim akcijama nadležnih organa prosjačenje suzbija.

 

  • 1

    Radio