SliderMN Više

Narednog petka počinje treći Bird: Salt: People festival

Prej tvteuta11:41 18 Avgust 2023

U ovom značajnom vremenu kada se u Ulcinju okupljaju mnoge kulture, lokalno stanovništvo, dijaspora i turisti, želimo da podignemo svijest u društvu i promovišemo svijest o važnosti zaštite životne sredine, kao i da zajedno slavimo sa ljepotama prirode. Ovom prilikom, sa zadovoljstvom najavljujemo javnosti treći po redu BirdSaltPeople:FEST. Fascinantni ekološki festival sa raznovrsnim programom koji će se održati u Parku prirode Ulcinjska solana.

Ovaj festival ima za cilj da okupi umjetnike, stručnjake za kulturnu baštinu, kao i istaknute ekološke aktiviste, međunarodno poznate fotografe divljeg života i pejzaža, umjetnike klasične muzike i džeza, lokalne proizvođače kao i širu javnost kako bi slavili i ukazali na važnost zelenih područja, biodiverzitet koji pripada svima nama.

Festival posvećen održivom razvoju i promociji zaštićenih područja u svakom segmentu povezuje kulturu, umjetnost, lokalne proizvode sa očaravajućom ljepotom Ulcinjske solane, a ima za cilj da inspiriše održive inovativne ideje i akcije u cilju zaštite i očuvanja životne sredine.

3rdBirdSaltPeople:FEST će se održati četiri vikenda, od 25. avgusta do 16. septembra 2023. Festival predstavlja regionalnu saradnju pojedinaca, institucija i organizacija posvećenih održivijoj budućnosti naše životne sredine.

3rdBirdSaltPeople:FEST prva sedmica 25. i 26. avgusta 2023. – posvećena je GRAĐANSKOM AKTIVIZMU gdje će učesnici imati priliku prvo da vide ptice u Ulcinjskoj solani tokom ture koju organizuje CZIP (Centar za zaštitu i proučavanje ptica). Zatim će imati priliku pogledati dokumentarne filmove posvećene otporu mještana Beransela, građanske inicijative za zaštitu javnog prostora Brdo Gorica režisera i aktiviste Mladena Ivanovića. Nakon emitovanja dokumentarnih filmova, razgovaraće sa panelistima Mladenom IvanovićemDžemalom PerovićemVukom Vujišićemprincom Nikolom Petrović NjegošAleksandrom Kapetanović i Goranom Jankovićem o temama kao što su aktivizam u službi jačanja zajednice i pokretanja kolektivne odgovornosti, a druga tema posvećena je pejzažima, kulturnoj baštini i javnim prostorima koji su u procesu nestajanja. Zadovoljsto nam je da obavjestimo zainteresovane da ce se panelu pridruziti i Brajan Brković jedan je od osnivača „Šodroš survivor kampa“ kao i Građanskog pokreta Bravo! u Novom sadu.

3rdBirdSaltPeople:FEST druga sedmica 01. i 02. septembra 2023. – ponudiće izvanrednu atmosferu KREATIVNOSTI gdje će lokalni i regionalni umjetnici predstaviti svoje kreacije na različite načine. Ovu sedmicu počinjemo sa instalacijama i skulpturama rađenim sa posvećenošću prirodi. Nikola Mirić stvara upcycled umjetnička djela napravljena od otpada pronađenog u prirodi koja će ujedno predstavljati diverzitet Parka prirode Ulcinjska solana. Nakon svečanog otvaranja izlože prepuštamo se džez interpretacijama tria „Purple Grain“ koji čine Ivan Marović, Slaven Ljujić Martin Djordjević  . Drugog dana ovog vikenda, imaćete priliku da upoznate prirodu bez granica, regionalni biodiverzitet Kosova, Albanije i Crne Gore, uz slikovite pejzaže fotografa Arian MavriqiPPNEA i Slavka Nikolića. Amir Xhaković, poznati pijanista iz Skadra, nastupiće u završnici večeri recitalnim koncertom na temu „Pijanistički pejzaži sa Balkana“.

3rdBirdSaltPeople:FEST treća sedmica 08. i 09. septembra 2023. – pružiće vam priliku i osjećaj pijačne atmosfere u ovom posebnom prostoru potpuno drugačijem od onoga što poznajemo na zelenoj pijaci. Posjetioci ne samo da mogu uživati u ukusima, već mogu kupiti svježe i autentične proizvode, kao i druge unikatne rukotvorine vezane uz lokalnu kulturu. Pijačni dani ove godine dolaze sa drugačijim iskustvom za sve učesnike, upoznavajući ih sa različitim kvalitetom i ukusom koji maslinovo ulje posjeduje kroz različite osjećaje čula – senzorikom maslinovog ulja. Od blagih i laganih ulja do ulja jake i snažne arome, svaki posjetilac može krenuti na senzorno putovanje svijetom okusa maslinovog ulja. Senzorni dio čini festival jedinstvenim i potpunim iskustvom za sve one koje zanimaju gastronomija i tradicija maslinovog ulja, kao i unaprjieđenje proizvođača i potrošača. Ovim želimo da povežemo dva simbola Ulcinja, milenijumsku maslinu i simbol industrijalizacije i razvoja Ulcinja u savremeni grad.

3rdBirdSaltPeople:FEST u četvrtoj sedmici 15. i 16. septembra 2023. godine – pozorište koje će, uz nastup domaćih umjetnika, otkriti istoriju, uspjeh i izazove kroz koje je ulcinjska solana prolazila godinama. Svi usponi i padovi sažeti u umjetničku predstavu pod nazivom „Kraljica proklete krune“.

Ova predstava, posvećena Ulcinjskoj solani, prvi put će biti izvedena specijalno za publiku gdje je stara upravna zgrada Solane glavna bina. Iz samog naslova predstave razumije se da je nekada Ulcinjska solana za Ulcinj predstavljala moć, sigurnost života i razvoja lokalnog stanovništva i šire.

Pozivamo ukupnu javnost, medije i sve ostale zainteresovane da nam se pridruže na 3rdBirdSaltPeopleFEST-u i postanu dio ove manifestacije kako bismo podigli svijest, pozitivno promijenili svoje ponašanje za životnu sredinu koje nas okružuje. Zajedno gradimo put prema svjetlijoj i održivijoj budućnosti za buduće generacije!

Pamtimo istoriju Solane, angažujemo se za njenu budućnosti!

Pozivamo vas da pratite 3rdBirdSaltPeopleFEST na našim zvaničnim veb stranicama, kao i na Instagramu i Facebook-u, kako biste saznali više o programu festivala.

  • 1

    Radio