TURIZAM Više

Naredne sedmice „Dani bamije“ u Starom gradu

Prej tvteuta14:47 11 Avgust 2022

Saopštenje za medije – Manifestacija “Dani bamije”, tradicionalno, već petu godinu za redom biće održana 18. avgusta  na Servantesovom trgu, unutar “Palate Venezia” u ulcinjskom Starom gradu sa početkom u 20.00 časova.

Ova tematska manifestacija posvećena čudotvornoj biljci jedinstvenog ukusa i ljekovitog svojstva koja se uzgaja na našim prostorima omogućila je da se turistima i svim posjetiocima pruži mogućnost degustacije ovog gastronomskog specijaliteta – inače devetog zaštićenog proizvoda oznakom kvaliteta Crne Gore – garantovano tradicionalnog specijaliteta “Bamije na ulcinjski način”.

Ciljevi manifestacije su mnogobrojni i od izuzetne su važnosti ne samo za lokalno stanovništvo kroz brend “Bamije na ulcinjski način” već i na nacionalnom nivou.

Osim edukacije inostranih i lokalnih posjetioca o samoj bamiji zbog izuzetno  širokog spektra kako u gastoromiji, tako i zbog ljekovitosti, manifestacija pruža odskočnicu i podsticaj za vrijedne uzgajivače ove jedinstvene biljke da u njen uzgoj ulažu još više i time povećaju svoje prinose od njene proizvodnje i plasiranja na lokalnom, a nadamo se u skorijoj budućnosti i na inostranom tržištu.

Sastavni dio ove tradicionalne tematske edukativno podsticajne manifestacije čini i prigodan kulturno zabavni program.

Degustacija garantovano tradicionalnog specijaliteta “Bamije na ulcinjski način” je besplatna za sve posjetioce.

Istog dana 18.08.2022 sa početkom u 19.00 časova realizovaće se i projekat pod nazivom “Sabataj Cevi – Mesija na našim prostorima-Ulcinj” koji se realizuje u okviru Programa podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2022. godinu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.

Ovom podrškom projekat je dobio status novog turističkog proizvoda.

Projekat uključuje predanja u čast boravka i života vanvremenskog intelektualca Sabataja Cevija koji je posljednje godine života proveo u Ulcinju.

 

  • 1

    Radio