AKTUELNO Više

Naloženo zatvaranje ugostiteljskih objekata u Ulcinju, Kotoru, H. Novom, Nikšiću, Cetinju i Podgorici

Prej tvteuta15:37 17 Februar 2021

Na današnjoj konferenciji povodom epidemiološke situacije, Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je rekao da će pored Tivta i Budve, zbog velikog broja oboljelih Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru, biti zabranjen  rad ugostiteljskih objekata. “Nadamo se da ćemo poslije ovih mjera u pomenutim gradovima imati bolju epidemiološku sliku”, istakao je Bajić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je u periodu od 8. do 14. februara zabilježen porast broja oboljelih, ali i broja testiranih.

“Procenat pozitivnih testova je između 25 i 30 odsto. Nivo obolijevanja je u porastu, naročito poslije praznika. U posljednjoj sedmici broj oboljelih je 523, a sedmicu prije toga je bio 510. U posljednjoj sedmici preminule su 52 osobe. Najavili smo i pooštravanje mjera kako bi spremnije dočekali ljetnju sezonu”, rekao je Galić. Očekuje da građani poštuju mjere koje su propisane i ne okupljaju se po privatnim objektima.

Kada je riječ o novom, britanskom soju koronavirusa, koji je juče zvanično potvrđen i u Crnoj Gori, Galić ističe da su došli do podatka da osobe iz Crne Gore kod kojih je ta varijanta potvrđena nisu bila na putovanjima, što implicira da u zemlji ima veći broj inficiranih tim sojem.

„Potreban nam je zajednički odgovor i ovo je problem svih nas, molim i političke subjekte  da pozovu na pridržavanje mjera. Nije samo  kontrola zakazala, ne možemo juriti ljude već moramo preuzeti odgovornost“, poručio je Galić.

  • 1

    Radio