REGION/Svijet Više

Nakon 28 godina, stotine miliona novčanica i kovanica hrvatske kune biće uništeno

Prej tvteuta13:30 26 Decembar 2022

Nakon što je više od 28 godina bila u upotrebi kao službena valuta Hrvatske, kuna bi na Novu godinu trebala biti zamijenjena eurom što znači da će više od 500 miliona novčanica i 5200 tona kovanica biti uništeno.

Kuna, novčana jedinica Republike Hrvatske, uvedena je 1994. Papirne kune su po svom sastavu 100 posto pamuk, dok je metalni novac izrađen od različitih legura.

“Uvođenje kune kao novčane jedinice i zamjena hrvatskog dinara bili su velik logistički poduhvat, čije je sprovođenje trebalo osigurati nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji, te ujedno predvidjeti i isključiti sve vrste rizika koji se mogu pojaviti u gotovinskim operacijama najvećeg obima”, ističu iz Hrvatske narodne banke te naglašavaju da je uvođenje kune bilo među najsloženijim projektima te banke.

Povlačenje viškova kune počelo je u septembru, kada su se inače do sad nakon turističke sezone viškovi hrvatske nacionalne valute povlačili u trezore.

Valuta će se postepeno povlačiti, a novčanice se mogu mijenjati neograničeno dugo, no kovanice samo tri godine. Nakon prve godine kovanice će se moći zamijeniti bez naknade isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. Kako prenosi Jutarnji list, kad se zamijeni euro, u opticaju će biti ista količina novca kao i dok je cirkulirala kuna. Ipak, kuna će i dalje ostati otisnuta na kovanici od jednog eura pa na taj način neće u potpunosti otići u istoriju. Podsjećamo, hrvatska kuna prestaje važiti kao zvanično sredstvo plaćanja od 01.01.2023. godine, odlukom Republike Hrvatske o uvođenju eura kao službene valute.

  • 1

    Radio