„Najviše nepravilnosti u Ulcinju zbog neprijavljenih radnika, neizdavanja računa i nedostatka spasioca“

Prej tvteuta11:07 9 Avgust 2021

Inspekcijske službe koje posluju u okviru Uprave za inspekcijske poslove od 12. jula započele su sa pojačanim nadzorom i kontrolama, posebno na primorju.  U  Ulcinju je od tada izrečeno novčanih kazni u iznosu 154.050 eura, koje su izrekli četiri inspekcije koje djeluju pri Upravi za inspekcijske poslove.

Glavna turistička inspektorka i koordinatorka za Ulcinj Svetlana Šljivančanin, kazala je da je izvršeno 807 inspekcijskih pregleda i utvrđeno 1007 nepravilnosti, koje se uglavnom odnose na neprijavljene radnike, neposjedovanje zdravstveno – sanitarnih knjižica i otpočinjanje rada bez odobrenja.

„Primijetili smo da neki ugostiteljski subjekti iz godine u godinu ponavljaju nepravilnosti i krše odredbe, i za to ne možemo naći opravdanje. Kada su kupališta u pitanju, najveći broj nepravilnosti ogleda se u nedovoljnom broju spasilaca na plaži. Izdali smo 59 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti  koja se odnose  na kupališta, jer smo na početku imali jedan broj zakupaca koji su otpočeli djelatnost i iznajmljivanje plažnog mobilijara bez potpisanog ugovora sa JP „Morsko  dobro“. Moram pohvaliti zakupce plaža u Ulcinju, gdje trenutno nemamo nijedno kupalište koje ne posjeduje odobrenje za rad“, kazala je Šljivančanin.

Izdata   su 482 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 154.050 eura, i podnijeto je  11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.  Šljivančanin kaže da je povoljnost Ulcinja  Velika plaža, gdje zbog velikog prostranstva zakupci imaju uslove da ispoštuju mjeru distance među mobilijarom i poštovanje obaveznog slobodnog dijela plaže, što nije slučaj u nekim drugim primorskim opštinama.

„Gosti očigledno uočavaju nepravilnosti i  prijavljuju ih. Konkretno u Ulcinju imamo 55 prijavljenih   žalbi građana i odnose se uglavnom na nedovoljan  broj spasilaca, i tu djelimično imamo razumijevanja , ali apelujemo na zakupce plaža da nije dovoljno samo posjedovanje licence za spasioce, već i da spasioci moraju biti na plaži u svako doba dana. U tom dijelu pokušavamo da pravimo ustupke, jer je manjak spasilaca jedan od problema koji su nam zakupci predočili i pred početak sezone“, tvrdi Šljivančanin.

Kroz redovne i kontrolne nadzore, ali i kroz prijave građana vrši se intenzivni nadzor. U Ulcinju je prema njenim riječima primijećen manji broj pritužbi u dijelu slobodnog prostora na plažama, nepravilnosti kod ugostiteljskih objekata, ali je i dalje identičan broj kršenja u vidu neposjedovanja zdravstveno – sanitarnih knjižica, neprijavljene radne snage i neizdavanje fiskalnih računa. Šljivančanin kaže da je broj inspektora u Ulcinju manji nego li ranijih godina, i ne slaže se sa konstatacijama da je Ulcinj zbog povećanog broju gostiju na meti inspekcijskih organa.

„Ulcinj  nikada nije bio zapostavljen od strane inspekcijskih organa i ovo je grad koji pruža ruku svakom gostu, ali svaki grad ima svoje specifičnosti po pitanju nepravinosti, i u narednom periodu ćemo u dijelu suzbijanja sive ekonomije djelovati jednako kao i u drugim gradovima“, zaključuje Šljivančanin.

Situacija se, prema njenim riječima, sređuje u odnosu  na početno stanje i nema potrebe za dodatnim inspekcijskim snagama. Šljivančanin je, komentarišući najavu štrajka ugostitelja zbog aktuelnih epidemijskih mjera, kazala da neki zahtjevi ugostitelja jesu opravdani  a neki ne, te misli da Ministarstvo zdravlja donosi propise koji su u skladu sa evropskim, i oni se, kako ocjenjuje,  moraju posmatrati u odnosu sa  mjerama u drugim evropskim državama.

S.Vukčević

  • 1

    Radio