SliderMN Više

Najveću skupoću u Evropi bilježi Hrvatska

Prej tvteuta13:49 27 April 2023

​Gotovo preko noći Hrvatska je na samom vrhu, ako ne i “prva” po skupoći u Evropi.U tri mjeseca poskupjelo je praktički sve za najmanje sto odsto, a neki proizvodi i  usluge i do tristo odsto. Euro je bio okidač, ali i stalno pozivanje na poskupljenja energije u svijetu, ali je Hrvatska, za razliku od drugih država, gotovo nekontrolisano dozvolila da svako diže cijene do neba.

Najviše je poskupjela hrana, pa su i prodavači na pijacama zaokružili cijene na više bez obzira na kurs eura i bivše kune. Doslovno ništa nije jeftinije od nekoliko eura, a prije uvođenja evropskog novca cijene su bile za nekoliko puta niže. Drastično su poskupili restorani, pa burberi koštaju od 12 do 20 eura, što je cijena viša od najluksuznijih evropskih restorana.

Na Jadranu vlada posebna skupoća, pa su neke njemačke turističke agencije, koje su dovodile najviše turista, preporučila da se ovog ljeta izabere neka druga destinacija osim Hrvatske.

Hrana u Hrvatskoj najviše poskupjela

Tuže se i Slovenci koji su česti gosti, a poručuju da su cijene i dva puta više nego kod njih. U rovinju nema restorana u kojem je jelo ispod 20 eura, pa kompletni obrok za dvoje dođe više od 100 eura. Ipak, najave govore da inostrane turiste cijene neće odbiti, pa se očekuje rekordna sezona.

Vlada je uspjela zaustaviti samo divljanje cijena za najosnovnije prehrambene prozvode i energiju. To je i tajna preživljavanja većine građana, kojima su prosjeku plate niže nego prije godinu dana. Penzioneri su dobili energetski dodatak, ali on nije dovoljan za podmiriti troškove za jedan mjesec.

Građani su na rubu očaja, kažu “to nije normalno”, a cijene se mijenjaju kao u vremenima najveće inflacije. Trgovci jedni optužuju druge, pravdaju se zatvorenim lancem sveopšteg poskupljenja, a niko ne zna gdje je kraj.

Preživljavaju bogati, a sirotinja više ne može naći model da preživi od “prvog do prvog”.

“Netačno je da je ulazak u eurozonu doprinio rastu stope inflacije. Da nismo ulazili, bila bi veća, a ne manja”, tvrdi guverner Narodne banke Hrvatske.

“Idete se jednostavno gdje je jeftinije, prijatelj mi je rekao da mu su šišanje htjeli da napalate 15 eura, pa je otišao tamo gdje je devet eura”.

U Saboru su poslanici odgovorili guverneru, “lako je pričati nekome ko ima 5.000 eura platu onome ko ima 800”. Tako guverner predviđa da recesije neće biti, a ko izdrži, izdrži.

  • 1

    Radio