AKTUELNO Više

Naftna istraživanja u Ulcinju imaće nesagledive posljedice

Prej tvteuta14:00 7 Novembar 2018

Uplovljavanje brodova za seizmička istraživanja italijansko  – ruskog konzorcijuma Eni – Novatek u crnogorsko podmorje izazvao je brojne negativne i osuđujuće reakcije, kako kod običpnih građana tako i kod stručnjaka. Novinarka i aktivistkinja iz Ulcinja Anđela Đurašković kazala je u razgovoru za TV Teuta da crnogorskoj javnosti nijesu predočene realne činjenice oko najavljenih naftnih istraživanja, već da su sakrivene brojne kontroverze koje se povezuju za italijansku Eni i rusku Novatek kompaniju.
„Čak i u slučaju da tokom istraživanja nafte nadomak Ulcinja ne dođe do neke havarije, šteta je uvijek realna opasnost. Ako znamo da se tokom seizmičkih  istraživanja emituju jako velike frekvencije zvuka, podvodni svijet i okolina će trpjeti ogromnu štetu, i sigurna sam da će mnogi sisari i riba uginuti ili emigrirati iz naših voda“, tvrdi Đuraškovićeva.
Ona tvrdi da ukoliko se ostvare namjere Eni – Novateka Ulcinjani „mogu da zaborave na zdravu i čistu sredinu, kako na kopnu tako i u moru“.

  • 1

    Radio