Nacionalni parkovi produžiće ugovor o zakupu Solane do 1. februara

Prej tvteuta11:35 2 Septembar 2021

Na inicijativu stečajnog upravnika Žarka Ostojića, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Danilo Mrdak,  sazvao je sastanak kako bi se sagledala trenutna situacija u vezi sa Solanom i kako bi se napravio plan koji bi garantovao dalje očuvanje ekosistemskih vrijednosti ovog područja.

Pored navedenih, sastanku su prisutvovali predstavnici Opštine Ulcinj Hadixha Gjoni, potpredsjednica, Gazmond Kalezić, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu živote sredine i Mustafa Gorana, bivši sekretar, Jelena Kljajević, direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Tamara Brajović, v.d. Generalna direktorica Direktorata za prirodu i Miloš Sekulović, savjetnik, kao predstavnici ministarstva.

Nakon razmatranja trenutno situacija i diskusija na temu daljeg očuvanja ovog prostora, zaključeno je:

Da će Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore produžiti Ugovor o zakupu imovine preduzeća AD Solana „Bajo Sekulić“ – u stečaju najmanje do 1. februara 2022. godine čime će se obezbijediti dalje funkcionisanje pumpi i upravljanje vodama solane kao i zaštitarska služba koja će vršiti posao nadzora na zaštićenom području.

Da će, Opština Ulcinj, u narednom periodu ne dužem od dva mjeseca, dostaviti Ministarstvu predloge dinamike daljih koraka u smislu osnivanju privrednog društva kojem će se povjeriti upravljanje Parkom prirode „Ulcinjska solana“, kao obavezi koja proističe iz Odluke o proglašenju, a koju je Skupština Opštine Ulcinj donijela u junu 2019. godine.

Na kraju, državni sekretar Danilo Mrdak je naglasio da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i u narednom periodu biti u potpunosti posvećeno pružanju neophodne podrške u cilju očuvanja, unapređenja i održivog korišćenja prirodnih resursa Parka prirode „Ulcinjska solana“, kao i ispunjavanju obaveza iz domaće i međunarodne regulative ali i završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 27.

  • 1

    Radio