AKTUELNO Više

Nacionalni parkovi Crne Gore postavili kućice za zlatovranu na ulcinjskoj solani uz pomoć međunarodnih organizacija

Prej tvteuta15:18 24 Januar 2018

Nacionalni parkovi Crne Gore u cilju zaštite biodiverziteta realizuju aktivnosti na prostoru ulcinjske solane planirane Programom rada za ulcinjsku solanu.

U saradnji sa slovenačkim ornitologom Borutom Štumbergerom i zahvaljujući donaciji, NPCG su uz pomoć angažovanih radnika na Solani i volontera postavili 16 kućica za zlatovranu (lat. Coracias garrulus), globalno ugroženu vrstu, koja gnijezdi na ovom području. Tom prilikom, izmijenili su 16 starih nefunkcionalnih boksova za zlatovranu sa novim kućicama urađenim na osnovu dosadašnjih najboljih saznanja i praksi. Na postavljanju kućica sarađivali su pojedinci iz Ulcinja, Slovenije i Švajcarske, a istu aktivost pomoglo je nekoliko organizacija za zaštitu ptica kao što su: BirdLife Steiermark (Austrija), Naturschutz Kilchberg (Švajcarska), WWF Austrija, Društvo L.I.F.E. za zlatovranu (Austrija), te društvo Pelikan (Ulcinj). Posebnu zahvalnost upućujemo Fabianu Schwarzenbachu (Švajcarska), Ernstu Albeggeru (Austrija) i Arno Mohlu (Austrija) na saradnji.

 

„Ono što nas raduje je činjenica da će se i dalje nastaviti aktivnosti čiji je osnovni cilj obezbijeđivanje povoljnih uslova za gniježđenje za zlatovranu na ulcinjskoj solani, jer je već u martu planirana izmjena još deset dotrajalih boksova za koja su obezbijeđena finansijska sredstva od strane međunarodnih donacija”, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica i ujedno se zahvalio međunarodnim organizacijama i pojedincima na saradnji. Takođe je informisao da će JPNPCG nastaviti sa realizacijom aktivnosti definisanih Programom rada za Solanu na zaštiti biodiverziteta i unapređenju postojeće i postavljanju nove turističke infrastrukture.

 

„U prethodnom periodu riješen je problem pumpnih postrojenja, odnosno, izvršene su neophodne popravke postojeće i nabavljena je nova pumpa, dok nam predstoji sanacija bentova. U toku je rekonstrukcija osmatračnice za posmatranje ptica, a planirana je i popravka i postavljanje nove signalizacije unutar solane, te izgradnja vještačkih ostrva (platformi) za gniježdenje ptica.”

 

Kućice za zlatovranu su izrađene od šperploča od ariša sa sistemom za ventilaciju i nadstrešnicom na krovu i sa strane koje povećavaju sjenku  i time štite od prevelike vrućine. Ovako izgrađene kućice su se, prema dosadašnjim iskustvima, pokazale kao najpogodnije, što govori činjenica da su, i u ranijem periodu (od septembra 2006. do 2012.godine) postavljane od strane slovenačkih i austrijskih ornitologa uz podršku organizacije „Euronatur”, kao i kasnije 2015. godine, od strane NVO CZIP, bile su mjesto gniježđenja ove vrste. Međutim, određeni broj kućica je usljed dotrajalosti morao biti zamijenjen. Kućice koje su postavljene, izrađene su po modelu austrijanca Bernda Wiesera i njegovog tima.

 

Zlatovrana je migratorna vrsta koja zimuje u Africi, a na Solani se može vidjeti od sredine aprila ili početka maja. Područje Solane je prekriveno niskim rastinjem i ovoj ptici ne nudi odgovarajuća mjesta za gniježđenje, te je ova metoda izgradnje i postavljanja kućica značajna sa aspekta uspostavljanja uslova za gniježđenje ove izuzetno ugrožene vrste.

 

Ulcinjsku solanu karakteriše veliki biodiverzitet faune, naročito ornitofaune, sa oko 250 registrovanih vrsta ptica. Solana predstavlja najznačajnije zimovalište, odmaralište pri seobi i gnijezdilište ptica na Istočnoj obali Jadrana i ključno je stanište na Jadranskom migratornom koridoru.

 

Podsjećamo da je Aneksom Ugovora o zakupu cjelokupne imovine privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“ u stečaju, produžen rok zakupa od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore imovine ovog privrednog društva na period od 1 godinu, odnosno do 24.08.2018. godine.

 

PR Služba

  • 1

    Radio