SliderMN Više

Na udaru ciklona „Eva“ Crna Gora, Italija, Hrvatska i Grčka

Prej tvteuta08:55 4 Novembar 2022

DAN

U koordinaciji sa italijanskom meteorološkom službom, u okviru evropske meteorološke službe, pripremili smo upozorenje/informaciju na dejstvo ciklon „Eva“ koji će pogoditi Italiju, a danas i Crnu Goru i Hrvatsku, kazao je meteorolog Branko Micev za Portal Dan.

– Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope, vrši se službeno imenovanje ciklona dodjeljivanjem imena, onda se on prati pod tim imenom i gdje će sve da izvršiti dejstvo. U četvrtak i petak je na dejstvu na području Italije, a danas popodne i naveče u Crnoj Gori i području Jadrana, u subotu je na udaru Grčka, 4. i 5. novembra. Ciklon je već dobio službeni naziv „Eva“ iz usvojene liste ciklona u Briselu. Već su sa te liste iscrpljena tri imena, a novo je ime „Eva“ – kazao je Micev.

U petak se u Crnoj gori očekuje oblačno vrijeme u centralnim i južnim oblastima.

– Već u jutarnjim časovima počinje kiša, a u popodnevnim časovima u centralnim I južnim oblastima očekuje se kiša, pljuskovi, grmljavina I pojačan južni vjetar. Na sjeveru u drugom dijelu dana I naveče idu kiša I jak južni vjetar – kaže Micev.

Tokom prijepodneva postepeno naoblačenje, koje će tokom dana usloviti mjestimično kišu ili pljuskove i grmljavinu, češće u južnim i centralnim predjelima. Najviše padavina se očekuje krajem dana i tokom noći, kada će nešto više kiše biti i u sjevernim predjelima. Mjestimično će duvati umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 15, najviša dnevna od 11 do 20 stepeni. U Podgorici će biti pretežno oblačno, od sredine dana, a naročito tokom noći, kišovito. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 13, najviša dnevna oko 19 stepeni.

Kako navodi Micev, u subotu će biti pretežno, uglavnom oblačno vrijeme, u centralnim I južnim oblastima ujutro jača kiša u drugom dijelu dana manje kiše, znači intenzitet padavina će oslabiti u drugom dijelu dana, povremeni pljuskovi sa grmljavinama, I to jače kiše ujutro u centralnim I južnim oblastima. Manje padavina biće takođe na sjeveru Crne Gore. U subotu vjetar u toku dana u skretanju na sjeverni smjerova.

– U nedjelju se očekuje na jugu u ranim jutarnjim časovima ponegdje kraća kiša, tokom dana razvedravanje a na sjeveru će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Temperatura vazduha imaće normalno tendenciju pada jer je proteklih dana temperature bila neobično visoka za ovo doba godine – ističe Micev.

Narednih dana temperature vazduha na sjeveru će se kretati u rasponu od 8 do 18 stepeni, na jugu I primorju temperature će biti na nivou oko 16 do 20 stepeni.

– Znači promjena vremenskih prilika I temperature će biti na nivou uobičajene za ovo doba godine. Znači, u stvari neće da zahladi, već će zahladiti samo u smislu da će se temperature spustiti na nivo koji odgovara za ovo doba godine. Neće biti hladnije nego što je to uobičajeno – kazao je Micev za Portal Dan.

  • 1

    Radio