SliderMN Više

Na Sukobinu spremni za prvomajske praznike, gosti da se registruju

Prej tvteuta12:00 28 April 2023

Iako je to zakonska obaveza, značajan broj turista i dalje našu zemlju napušta bez izvršene registracije, odnosno plaćene boravišne takse. U susret prvim većim gužvama i dolascima turista, na graničnim prelazima u Crnoj Gori, a tako i na Sukobinu kontrole će biti pooštrene,

„U susret prvomajskim praznicima i turističkoj sezoni, granična policija će kao i do sada raditi kontrole boravka i smještaja kako u  Ulcinju tako i za lica koja gravitiraju ka ovom graničnom prelazu. Tu je i linija rada inspektora za strance koji obilaze i kontrolišu stanodavce“, kazao je pomoćnik komandira za granične provjere Graničnog prelaza Sukobin Svetislav Filipović.

Većina turista prema riječima Filipovića ispunjavala je zakonsku obavezu, ali je bilo i onih koji su zbog neregistrovanog boravka u našoj zemlji novčano kažnjeni. Kako bi to izbjegli, ali i  legalno boravili u našoj zemlji, apel je turistima da se registruju. Novčanom kaznom od 60 eura do 600 eura kazniće se za prekršaj stranac, koji nije ispunio zakonske obaveze u vezi sa prijavom i odjavom boravka.

Ako je suditi po broju prelazaka samo u aprilu mjesecu, očekuje nas izuzetno dobra predsezona, ali i sezona, jer je broj putnika i vozila gotovo udvostručen u odnosu na ranije godine.

„Za ovih mjesec dana imali smo vrlo intenzivan saobraćaj, kako na ulazu tako i na izlazu. Bilježimo porast broja putnika za nekih 55 hiljada putnika, odnosno oko 42% više nego lani. Do sada je tokom aprila preko ovog graničnog prelaza prošlo oko 186 hiljada putnika ,što je veliko opterećenje za nas“, kazao je Filipović.

Na Sukobinu kažu da su spremni za prve veće gužve na ovom graničnom prelazu, te će se i kontrole obavljati selektivno.

„U susret najavama velikog tranzita i dolaska turista prvo u Ulcinj pa i u druge gradove Crne Gore, povećali smo broj službenika na samom graničnom prelazu, uvodićemo i pojednostavljene procedure prelaska državne granice odnosno selektivne kontrole. Očekujemo za prvomajske praznike povećan broj prelazaka motornih vozila i putnika“, poručio je Filipović.

  • 1

    Radio