SliderMN Više

MUP: Zbog opasnosti od požara podići operativnu spremnost

Prej tvteuta12:16 17 Jul 2023

Zbog visokih temperatura i opasnosti od požara Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, na podizanje operativne spremnosti pozvali su na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja.

Napominju da će, na osnovu informacija ZHMS, narednih dana a počev od danas, područje Crne Gore biti pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha.

-Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine i u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda.

U najtoplijim djelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni.

Ukoliko u međuvremenu ne dođe do značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se do oko 25. jula.

Od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, a u planinskim predjelima povremeno na udare i jak.

U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima, povremeno u popodnevnim satima (posebno u periodu od 18.-20. jula) u planinama će dolaziti do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom-navodi se u saopštenju MUP-a.

Ova meteorološka situacija, upozorili su, može usloviti požare na otvorenom.

-Ova meteorološka situacija, između ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60)-upozorili su iz MUP-a.

  • 1

    Radio