SliderMN Više

MUP upozorava: Najavljeno nevrijeme sa jakom kišom i vjetrom

Prej tvteuta14:06 30 Mart 2022

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane na nevrijeme tokom ove sedmice.

„Na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava da se tokom noći u srijedu na četvrtak (30 -31.mart), zatim u periodu četvrtak-subota očekuju nestabilne vremenske prilike, sa jakom kišom, obilnom količinom padavina sa jakim južnim vjetrom posebno na sjeveru i duž obale gdje će povremeno kratkotrajni udari imati i olujni karakter“, saopštili su iz MUP-a.
Takođe se očekuje i topljenje snijega u planinskim predjelima naročito u nižim predjelima koji su trenutno pod sniježnim pokrivačem.

Za vikend i u ponedjeljak očekuje se pad temperature pa će kiša preći u snijeg u sjevernim i centralnim planinskim predjelima.

„Očekuje se kratkotrajno obilna količina kiše (naročito u četvrtak) pa su zbog toga potencijalno mogući problemi sa obilnom količinom vode u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gđe je narušena prirodna povezanost tla. Posebno obilna kiša, prema prognozi, očekuje se u širem regionu Orjena i Boke, planinskom zaleđu Jadrana prema Lovćenu-Cetinje, prema Nikšiću i Šavniku, zatim u širem regionu Podgorice u pravcu regiona Kolašin-Danilovgrad – Nikšić“, navode iz MUP-a.

Ova meteorološka situacija (obilna kiša i jak južni vjetar), kako upozoravaju, potencijalno može usloviti smetnje, u svakodnevnim redovnim aktivnostima prvenstveno u oblasti saobraćaja, kako drumskog tako i vazduhoplovnog i pomorskog, u određenim aktivnostima na moru uz obalu, smetnje kod energetskog sistema za prenos i distribuciju električne energije koji će biti izloženi kombinovanom uticaju.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

  • 1

    Radio