DRUŠTVO Više

MUP: Povećana opasnost od požara na otvorenom, dron timovi na terenu

Prej tvteuta11:37 28 Jul 2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a sprovodi preventivne i operativne aktivnosti zbog povećanja opasnosti od požara na otvorenom prostoru usljed pogoršanja meteorološke situacije.

„Dron timovi su svakodnevno na terenu u cilju sprovođenja preventivnih aktivnosti. Nakon detekcije požara obavještavaju nadležne službe za zaštitu i spašavanje i Upravu policije. Pored toga, preko OKC 112 konstantno se razmjenjuju informacije sa komandno – operativnim centrom Vojske Crne Gore, te slanjem koordinata opožarenog područja gdje treba djelovati na principu zemlja – vazduh“, ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su dodali da avion Avio-helikopterske jedinice učestvuje u izvođenju trenažnih letova na potencijalno ugroženim područjima, vrši izviđanje i ukoliko je neophodno djeluje u realnom vremenu.

„U sklopu aktivnosti Direktorata, kao dodatan doprinos efikasnijem sistemskom odgovoru početkom požarne sezone uspostavljen je Crnogorski informacioni sistem za ranu detekciju požara (MFFIS – Montenegrin Forest Fire Information System) koji pomoću satelita detektuje požar u realnom vremenu i na osnovu analize ciljnih parametara pomaže donosiocima odluka u određivanju prioriteta prilikom gašenja požara“, piše u saopštenju.

  • 1

    Radio