POLITIKA Više

Morsko dobro: Obilježava se Međunarodni dan močvarnih staništa

Prej tvteuta09:14 2 Februar 2019

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 02. februara u okviru RAMSAR konvencije, sa ciljem da se promoviše značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja.

Ovogodišnja tema Međunorodnog dana močvarnih staništa je „Močvarna staništa i klimatske promjene“ fokusirajući se na značaj močvarnih staništa u ublažavanju uticaja klimatskih promjena, posebno poplava zbog sposobnosti ovih područja da primi velike količine vode.

Skadarsko jezero je 1996. godine, a posebni rezervat prirode „Tivatska solila“ 2013. godine su upisani na listu močvarnih staništa kao jedina dva RAMSAR područja u Crnoj Gori.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Ministarstvo održivog razvoja  i turizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat u petak 01. februara 2019. godine u Tivtu, sa početkom u 10:00 časova, organizuje  Okrugli sto o značaju i vrijednostima posebnog rezervata prirode „Tivatska solila“.

Na okruglom stolu biće predstavljen značaj i položaj RAMSAR konvencije u legislative Crne Gore, primjeri upravljanja močvarnim staništima u korist prirode i čovjeka, kao i najnoviji rezultati istaživanja biodiverziteta koja su na području Solila sprovedena tokom 2018. godine.

Cilj okruglog stola je da se kroz primjer dobrog upravljanja posebnim rezervatom prirode „Tivatska Solila“ približi značaj očuvanja ovakvih područja ne samo kao značajih staništa rijetkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, već i zbog uloge koju močvarna područja imaju za lokalno stanovništvo.

  • 1

    Radio