MONSTAT pripremio nacrt Zakona o popisu

Prej tvteuta16:34 10 Septembar 2021

Uprava za statistiku MONSTAT pripremila je Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini, a javna rasprava i predlaganje zakona u nadležnosti je Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao predlagača zakona.

“Pravni osnov za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova jeste Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji se usvaja neposredno prije početka realizacije popisa. Zakonom se uređuju pravila za pripremu, organizaciju i sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u cilju dobijanja sveobuhvatnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima”, saopšteno je iz MONSTAT-a.
Pojašnjavaju da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova statističko istraživanje koje se sprovodi u desetogodišnjem periodu, sa ciljem da se dobiju podaci o ukupnom broju stanovnika, kao i osnovnim demografskim, obrazovnim, ekonomskim i drugim karakteristikama osnovnih jedinica popisa (lica, domaćinstava i stanova) do najnižeg teritorijalnog nivoa (naselje).

“Popis obezbjeđuje sveobuhvatne, kvalitetne i međunarodno uporedive podatke, koji su izuzetno značajni za kreiranje makroekonomske, socijalne, politike obrazovanja i drugih”, zaključili su iz MONSTAT-a.

  • 1

    Radio