DRUŠTVO Više

Mnogi neće slati djecu u vrtić „Majka Tereza” zbog preimenovanja naziva, IZ Tuzi naziv smatra uvredom

Prej tvteuta09:19 7 Decembar 2022

Vrtić u Tuzima sada i zvanično nosi naziv „Majka Tereza” i to će biti prva javna predškolska ustanova u Crnoj Gori nazvana po svetici odnosno kanonizovanoj ličnosti. Tabla na objektu već je postavljena, a odluku o preimenovanju vrtića „Dječja radost“ donijel je Vlada Dritana Abazovića i Ministarstvo kulture na čijem je čelu Miomir Vojinović.

„Pošto smo završili svu potrebnu dokumentaciju koja je propisana zakonom, prošle sedmice smo zvanično završili i proces primopredaje između JPU „Đina Vrbica“ i JPU „Majka Tereza“,  rekao je David Junčaj, direktor ustanove, a piše „Dan“.

S obzirom na to da nova ustanova nosi naziv po ličnosti kanonizovanoj u Katoličkoj crkvi, a uzimajući u obzir da su Tuzi sredina u kojoj u suživotu obitavaju različite vjere i nacije, imenovanje vrtića nije naišlo na odobravanje vjerskih zajednica. Zbog naziva vrtića Islamska zajednica će do kraja sedmice održati sjednicu i odlučiti se na dalje korake.

Pepić je istakao da je nezadovoljstvo kod građana veliko, te da mu nije jasno zbog čega nijesu razmislili s obzirom na to da je i Katolička crkva ukazala na to da nije u redu.

„Mislim da je trebalo da ostane naziv „Dječja radost”. Promjenom smo uvrijeđeni, i te kako. Sinoć su reagovali iz Islamske zajednice i nešto ćemo pokrenuti. Nijesu prihvatili nikakve naše reakcije od ranije. Sigurno da je trebalo uvažiti činjenicu da se radi o ličnosti kanonizovanoj u Katoličkoj crkvi, jer su Tuzi sredna u kojoj žive različite vjere i nacije“, kazao je Pepić.

Fratar Katoličke crkve u Tuzima Fran Dušaj ističe da je vjerovao da će nadležni ispoštovati njegovu preporuku da ne imenuju vrtić po svetici.

“ Nama katolicima ne smeta, ali nije lijepo da svaka škola nosi naziv Majka Tereza. Bio sam po svijetu i nigdje nijesam vidio da na tako maloj udaljenosti dvije ustanove nose isto ime. Mi imamo predškolsku ustanovu inkluzivnog karaktera skoro 20 godina. To je bezobrazluk učinjen zarad kupljenja političkih poena pred izbore od dijaspore. Trebalo je cijeniti osjećanja i drugih ljudi koji nijesu katolici. Mi smo dali to ime, i dolaze nam Kinezi, pravoslavni, bolesni, nemoćni… zato smo dali ime Majka Tereza, a oni radi političkih poena iz dijaspore. Ime Majke Tereze je zloupotrijebljeno u političke svrhe. Vrtić je nosio univerzalni naziv „Dječja radost“ i trebalo je tako ostati. Volim Majku Terezu jer je katolička svetica, i ona je majka cijelog Svijeta, ali ne valja se igrati njenim imenom“, kaže Dušaj.

  • 1

    Radio