SliderMN Više

Mještani Bijele gore ogorčeni – „svi ćemo se razboljeti“

Prej tvteuta10:36 29 Jul 2022

Iako na prvi pogled djeluje kao da je ovo ulica u nekom razorenom ukrajinskom gradu, griješite. Ovo je jedna od ulica koja lokalnim vlastima očigledno nije bila prioritet kada su investicije u pitanju, izuzev ona koja se nedavno privela kraju. Mještani Bijele gore koji žive tik do nekadašnjeg građevinskog preduzeća muku muče sa smradom i otpadnim vodama iz kanalizacije koja se sliva niz ulice već par mjeseci. Jedan od mještana kaže da su nadležni htjeli da kroz privremeno rješenje premjeste jednu cijev koja bi prozila tik do kuće mještana, što oni nijesu prihvatili.

„Obratili smo se nadležnima, bili su i rekli da će doći posle dan – dva, niko nije bio… Rečeno nam je da se ništa ne može preduzeti, a mi samo tražimo da se ovo privremeno riješi“, kaže jedan od mještana Emro – Muša Kovač.

Nije tajna da je veliki broj kuća u ovom dijelu izgrađen bez građevinskih dozvola, što samim tim znači i da većina objekata nije priključeno na kanalizaciju, dok su neki sami izgradili septičke jame. Sve to dodatno je uticalo na to da su cijevi opterećene, uslijed čega dolazi do izlivanja otpadnih voda i to na sami put. Obećavano je bjelogorcima puno toga, ali je jako malo učinjeno.

nesnosan smrad i zaraza širi se naseljem

Da bruka bude još veća, ovim putem, zalutaju i brojni turisti, koji zbog skraćenica na gugl mapama ovu ulicu tretiraju kao alternativni, kraći put ka Maloj plaži i Starom gradu. Neki od njih kako su nam kazali mještani oštetili su svoja vozila.

Podsjećamo, kroz Bijelu goru sprovedena je nova kanalizaciona mreža u okviru projekta Opštine Ulcinj, i to jedna od rijetkih investicija u ovo zapušteno naselje. Mještani Bijele gore, pored problema sa otpadnim vodama, apeluju na lokalne organe da se pozabave i sa problemom napuštenog građevinskog preduzeća, oko kojeg niču deponijei gdje se skupljaju na desetine pasa lutalica. Ono što bi im svakako bilo najpotrebnije u ovom trenutku je konačno asfaltiranje raskopanog puta, postavljanje javne rasvjete i rješenje otpadnih voda za ovaj dio naselja.

Više o ovoj temi pogledajte u večerašnjem izdanju emisije „Hronika Ulcinja“, od 20 sati i 30 minuta.

  • 1

    Radio