SliderMN Više

Ministarstvo prosvete: „Nastava na albanskom jeziku ne odstupa od uobičajene prakse“

Prej tvteuta09:44 22 Jun 2022

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, nastava u obrazovnim ustanovama izvodi se na službenom – crnogorskom jeziku, na jezicima u službenoj upotrebi, ‘imajući u vidu istu lingvističku osnovu – na srpskom jeziku’, te ‘poštujući prava manjina, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, odgovarajući na navode dijela roditelja da je diskriminacija to što će se u ulcinjskoj školi “Bratstvo i jedinstvo” nastava na novom smjeru ‘zdravstveni tehničar’ odvijati samo na albanskom jeziku, prenosi Portal RTCG.

Iz ministarstva navode da su ove školske godine učenicima koji upisuju prve razrede srednjih škola u Ulcinju, a koji se realizuju i na CSBH i na albanskom jeziku, ponuđena su četiri programa: gimnazija, smjer hotelsko – turistički tehničar, ekonomski tehničar i zdravstveni tehničar.

„Na albanskom jeziku planiran je upis učenika na smjerovima za kuvara, automehaničara  i frizera. Izvođenje nastave  na CSBH jeziku omogućeno je zainteresovanim učenicima za prodavača i elektroinstalatera”, kazali su su iz Ministarstva prosvjete.

Prema njihovim riječima, u skladu sa mogućnostima koje pruža zakon u međunacionalnoj sredini kao što je naša, Ministarstvo prosvjete se trudi da svim zainteresovanim učenicima pomogne pri ostvarenju ličnih afiniteta i stvaranju mogućnosti za kvalitetniji život.

“Tako su stručne službe Ministarstva, kao i svi akteri i institucije koje su dio obrazovnog sistema,  prilikom definisanja upisnih mjesta u opštinama u kojim se nastava izvodi  na službenom jeziku i na albanskom, posebno vodili računa o broju upisnih mjesta i jezičkim potrebama budućih srednjoškolaca”, kazali su oni.

Kako kažu, ukoliko se uvodi novi smjer, ili se reaktivira raniji, koji je bio u mirovanju zbog nedovoljnog broja zainteresovanih učenika, više je aspekata koji utiču na procjenu broja učenika koji će se upisati, a sprovodi se i anketa među učenicima osnovnih škola ne bi li se došlo do podataka o njihovim interesovanjima.

“Deveti razred osnovnih škola u Ulcinju školske 2021/2022. godine upisalo je 166  učenika koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku i njih 56 koji su pratili nastavu na službenom jeziku, ili nekim od jezika u službenoj upotrebi”, kazali su iz ministarstva prosvjete.

Kako dodaju, oni su za upis u srednju školu u Ulcinju za 2022/2023. godinu raspisali Konkurs za prijem 266 učenika na albanskom jeziku i njih 210 koji će nastavni plan i program pratiti na jezicima koji su u službenoj upotrebi.

  • 1

    Radio