Politikë Više

MINISTAR ZENKA U NJU JORKU

Prej tvteuta18:19 14 Mart 2019

Crna Gora i Estonija ostvaruju dugogodišnju saradnju, posebno u oblasti informatičke bezbjednosti oblasti zaključeno je tokom bilateralnog susreta ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i ministarke zdravlja i zapošljavanja Estonije Riine Sikkut.

Ministarka Sikkut zahvalila je ministru Zenki na prilici da se sastanu i razgovaraju o aktuelnim izazovima u prioritetnim oblastima djelovanja nacionalnih politika. Ona je rekla da Estonija ima agendu koja je usklađena sa bezbjednosnim izazovima malih zemalja.

Ministar Zenka predstavio je Crnu Goru kao multinacionalnu, multikonfesionalnu i multikulturalnu državu. Crna Gora vodi otvorenu i progresivnu politiku prema manjinama, rekao je ministar, i dodao da se taj koncept ogleda i u aktuelnom sazivu vlade. Crna Gora je prepoznata po tome da su njeni manjinski narodi oduvijek most saradnje između nje i država u regionu. On je istakao da je Crnoj Gori od izuzetne važnosti očuvanje suživota i unutrašnjeg sklada.

Ministar Zenka se takodjer sastao i sa Ministrom Pravde Irske DejvidomStenom.

Ministar Zenka istakao je da ga raduje činjenica da je Irska ostvarila veliki ekonomski napredak od ulaska u Evropsku uniju i dodao da Crna Gora ostvaruje dobar napredak na putu ka svom punopravnom članstvu. On je ministra pravde Irske Dejvida Stentona, koji prati oblast jednakosti, imigracija i integracija, upoznao sa činjenicom da je Crna Gora mala zemlja, ali da ista ima veliki ekonomski potencijal. Ostvarili smo članstvo u NATO savez i naša je država tim više sigurna destinacija za ulaganje inostranih investitora, rekao je ministar Zenka.Ministar Stenton izjavio je da je Irska takođe mala zemlja, ali da je spremna da svoje ogromno iskustvo, posebno u procesu pristupanja Evropskoj podijeli sa svim državama, te da je važno da male zemlje podupiru jedna drugu. Sagovornici su se saglasili da su teme kojima se bavi 63. zasijedanje Komisije za status zena aktuelne i da  predstavljaju izazov za naredni period.


Saopstenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava

  • 1

    Radio