POLITIKA Više

Miljaniću zabranjen ulazak u Rusiju zbog davanja azila milijarderu Ismailovu

Prej tvteuta11:07 2 Februar 2022

Državnom sekretaru u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoranu Miljaniću zabranjen je ulazak u Rusiju, a ovu odluku su ruske vlasti donijele jer je Crna Gora dala politički azil ruskom milijarderu Teljmanu Ismailovu.

„Ambasadi Crne Gore u Ruskoj Federaciji 2. februara je bila upućena nota ruskog Ministarstva vanjskih poslova  o zabrani ulaska u tu državu državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Zoranu Miljaniću. Ova mjera je odgovor na neprijateljski korak crnogorskih vlasti preduzet u oktobru 2021. godine – pružanje političkog azila državljaninu Ruske Federacije Teljmanu Ismailovu, za kojim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica zbog izvršenja posebno krivičnih djela na teritoriji Ruske Federacije“, saopštili su iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Podsjetimo, Azerbejdzanac Telman Ismailov, poznati milijarder, pušten je na slobodu u oktobru prošle godine, a odobren mu je azil u Crnoj Gori.

Milijarder je uhapšen 1. oktobra u Podgorici, a za njim je Rusija raspisala potjernicu, zbog toga što je, kako se sumnja, povezan sa organizacijom ubistva dva biznismena na području Rusije.

On je dvadesetak dana bio u pritvoru, a zbog dobijanja azila pušten je na slobodu. Ismailov se potraživao u Rusiji zbog pokušaja ubistva pop pjevača Avrama Rusoa u noći između 18. i 19. avgusta 2006. godine.

  • 1

    Radio