AKTUELNO Više

Mila:“Divlja gradnja i dalje veliki problem, postojeći Zakon se pokazao neefikasnim“

Prej tvteuta16:41 22 Januar 2020


Jedna od glavnih tema u Ulcinju i dalje je problem divlje gradnje, koja je u prošloj godini uzburkala javnost. Konkretni slučajevi koji su objavljeni  u javnost su u  sudskoj  proceduri, međutim i dalje je ogroman broj nelegalnih objekata u Ulcinju. Sa druge strane raste i  broj  zainteresovanih graditelja koji zbog Zakonske procedure ne mogu započeti građevinske radove i investicije. Najatraktivnije lokacije u gradu i dalje su  bez plana, a Sekretar sekretarijata za prostorno planiranje i urbanizam Opštine Ulcinj tvrdi da ne vidi skoro rješenje ovog problema, sve dok je na snazi Zakon koji je oduzeo ingerencije opštine i prebacio ih u nadležnost Mnistarstva za održivi razvoj. 
„Zakon kao takav je neefikasan i po mom  mišljenju, trebalo bi vratiti prethodni Zakon kojim se ingerencije vraćaju opštini. Podatak da nijedan objekat nije legalizovan je poražavajući i  demotiviše investitore“, tvrdi Mila.

Dugo najavljivani Plan generalne regulacije bi, kako se čini, konačno mogao biti usvojen ove godine. Iako je najavljivan kao državni projekat i plan kojim će se  definisati građevinske zone, kao  i one u kojima legalizacija neće biti moguća – Mila tvrdi da taj plan ne može biti potpuno efikasan. 

  • 1

    Radio