Aktuale Më shumë

Mëngjes punues i ministrave dhe mediave, Lajka përfaqëson RTV Teuta

Prej tvteuta13:18, 28 Janar 2022

Programi i reformës “Evropa tani” është suksesi më i madh i kësaj qeverie, e cila me aktivitetet e saj në vetëm një vit dhe pas një periudhe të vështirë që kaloi Mali i Zi, arriti të ruajë ekonominë dhe shëndetin, u vlerësua në mëngjesin e sotëm punues nga Ministrja e Shëndetësisë dr Jelena Boroviniq Bojoviq,  Ministri i Zhvillimit Ekonomik Jakov Milatoviq ,  Ministri i Financave dhe Mirëqenies Sociale Milojko Spajiq në takim me përfaqësuesit e mediave.

Në këtë takim punues Radio Televizioni Teuta u përfaqësua nga pronari Nexhad Lajka.

Ministri Spajiq tha se Mali i Zi, si një ekonomi shërbimi që është e varur nga turizmi, ka luftuar shumë për rimëkëmbjen e ekonomisë, përmirësimin e nivelit të punësimit, ruajtjen e shëndetit të qytetarëve dhe mbajtjen e tyre në vend përmes programit “Europe Tani”.

Ai tha se sfidat ishin të mëdha, do të vazhdojnë të jenë, por është e rëndësishme që fokusi te reformat dhe ekonomia dhe te problemet reale praktike të mbahen me sukses.

“Një pjesë e madhe e punës tashmë ka përfunduar, kemi një projekt reforme dhe kanë filluar pagesat e pagave të rritura të janarit”.

Ministrja Boroviniq-Bojoviq theksoi se “Evropa Tani” duhet të marrë jetë pasi na kanë bindur prej 30 vitesh se nuk mund të jetë më mirë se sa është: “Kjo nuk është e vërtetë dhe këtë e kemi vërtetuar të gjithë së bashku”.

Pra, një subspecialist i cili deri më tani kishte pagë neto prej 873 eurosh, tani do të marrë 1237 euro neto, ndërsa specialisti që më parë kishte pagë 800 euro, tani do të marrë 1130 euro.

Ajo ka deklaruar se: “Infermierja me shkollë të mesme që ka fituar rreth 570 euro, tani do të marrë rreth 740 euro, ndërsa infermierja me shkollë të mesme që ka fituar 440 euro, tani do të ketë rrogë prej 565 eurosh”.

Ministri Milatoviq theksoi se ky është vetëm hapi i parë që modeli ekonomik i Malit të Zi do ta bëjë në të mirë të të gjithë qytetarëve.

Ai vlerësoi se një hap i rëndësishëm reformues është bërë kur vitin e kaluar në Kuvend është dorëzuar një buxhet programor plotësisht transparent, i cili ka shkurtuar dhe reduktuar plotësisht një pjesë të madhe të kostove joproduktive që ishin në buxhet për shumë vite.

“Kur filloi mandati kjo qeveri, borxhi publik ishte 3.7 miliardë euro. “Vetëm në vitin 2020 kemi paguar interesin që nevojitej për të ndërtuar një qendër klinike në Podgoricë”, tha Milatoviq.

Ai theksoi se gjatë vitit 2021 pasuan ngjarje të shumta të cilat i përmbysën plotësisht gjërat.

Ne e kemi kthyer rënien ekonomike në rritje ekonomike, ne e kemi kthyer kolapsin e turizmit në një rikuperim të turizmit, ne kemi kthyer financat publike të paqëndrueshme në të qëndrueshme, kemi qenë një nga vendet e pakta në botë që ulëm borxhin e tij publik në këtë vit pandemik. “Ne kemi reduktuar deficitin buxhetor në një minimum historik prej rreth 2% të PBB-së dhe më në fund kemi bërë hapin e parë që qytetarët e Malit të Zi të jetojnë më mirë – përmes krijimit, bindjes, koordinimit dhe zbatimit të programit Europa Tani,” tha Millatoviq.

  • 1

    Radio