Uncategorized Više

MEDIJATORI KAO PRVA POMOĆ U RJEŠAVANJU PRAVNIH SUKOBA

Prej tvteuta13:19 16 Maj 2017

Posredovanje u Crnoj Gori postoji tek nekoliko godina. Posrednik iliti medijator ima ulogu pravnog posredovanja između stranaka koje su se našle u sukobu. Medijator se postaje kroz prolaženje obuke u Ministarstvu pravde, a podrazumijeva se praktični i teorijski dio. U razgovoru za Televiziju Teuta, posrednik Centra za posredovanje Crne Gore u oblasti krivičnog prava za maloljetnike Ljiljana Glendža, istakla je da su brojne pogodnosti i prednosti koje posredovanje ima u odnosu na sudski postupak.

„Sudski postupak zna da se oduži, pogotovo ako su u pitanju maloljetna lica. Posredovanjem sve ostaje nedokumentovano, ne ostaju pisani tragovi sukoba koji bi mogli ugroziti identitet maloljetne osobe, manje je stresno za sukobljene strane i što je najvažnije – potpuno je besplatno“, istakla je Glendža.

Za sve koji se nađu u pravnom sukobu, preporučuje se da prva instanca, ukoliko je riječ o lakšem prestupu ili sporu – budu upravo medijatori. Kroz svega dvije do tri seance moguće je pronaći rješenje i time izbjeći čekanje i  sudski postupak.

  • 1

    Radio