SliderMN Više

Medical konferencija okupila brojne stručnjake za KVB i bolesti srca – preventiva najvažnija

Prej tvteuta13:43 4 Oktobar 2022

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca časopis Medical u Ulcinju je proteklog vikenda organizovao Konferenciju na kojoj su učešće uzeli i predstavnici Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u cilju doprinosa mjerama smanjenja prevalencije bolesti sistema srca, specifično sa aspekta prevencije negativnog uticaja faktora rizika.

Od 2000. godine kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti širom svijeta, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim zemljama, kazala je profesorica interne medicine na Medicinskog fakultetu Univerziteta Crne Gore dr sci med Aneta Bošković.

„Danas se smatra da oko 18 miliona ljudi premine uslijed kardiovaskularnih bolesti, i među njima ishemijske bolesti srca, koronarna bolest, infarkt, intervencije i drugo su na prvom mjestu dok je cerebrovaskularna bolest na drugom mjestu u svijetu,“ kazala je Boškovićeva.

Nezdravi stilovi života, stres, loša  neadekvatna ishrana, konzumiranje cigareta i alkohola, samo su neki od glavnih krivaca za kardiovaskulane bolesti.

Medikalova konferencija okupila je značajan broj kardiologa iz zemlje i stručnjaka iz kardiovaskularnih oblasti, dok se poseban značaj dao medijima, koji su sa ove konferencije ponijeli mnoštvo informacija i saznanja, koje na adekvatan način treba promovisati i predstaviti javnosti.

 

  • 1

    Radio