AKTUELNO Više

Medenica:“ Zabrana lova jedino rješenje za zaustavljanje krivolova“

Prej tvteuta10:07 22 Februar 2021

Ovih dana  ponovo se potvrdila često citirana izreka, da što više upoznajemo ljude – više volimo životinje. To se pokazalo i u nedavnom slučaju svirepog ubistva mečke u Beranama, za kojom su ostala njena mladunčad. Ovaj nemili događaj naišao je na veliku osudu kako javnosti tako i civilnog sektora. Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) za TV Teuta kazala je da se ponovo svjedoči jednoj čestoj pojavi, te i da krivolov ponovo uzima maha.

„Nisu više u pitanju samo lovne vrste već i zaštićene, čak i na mjestima koja su strogo zaštićena. Mi smo pokrenuli inicijativu da se proglasi moratorijum na lov u Crnoj Gori, i to u trajanju od bar pet godina, jer smatramo da je to jedini način da se napravi potpuna reforma lovstva u Crnoj Gori“, tvrdi Medenica.

Na posljednjem sastanku sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Aleksandrom Stijovićem, stekao se utisak spremnosti Vlade da se konačno uhvati u koštac sa ovim problemima, međutim, ministar je već sjutradan kazao da on nije za petogodišnji moratorijum, već da bi to bio krajnji korak koji bi se preduzeo.

„Mi zaista insistiramo na potpunu zabranu lova, jer svi dosadašnji napori nijesu dali nikakve rezultate u ovoj oblasti“, tvrdi Medenica.

Prije nekoliko dana  ubijena je i sova ušara u Podgorici, a prije toga i  srna sa lanetom, kao i dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, dok su u međuvremenu  zabilježeni i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica počinjeni od NN  lica na teritoriji Crne Gore. Iz CZIP-a tvrde da su ovakve pojave zabrinjavajuće te i da se gotovo svakog dana desi neki slučaj krivolova.

Na pitanje da li se poboljšalo stanje po tom pitanju na području ulcinjske Solane, Medenica zaključuje da je i u toku prošle godine bilo prijavljenih slučajeva krivolova u tom rezervatu.

“Nažalost, uprkos lovnom zabranu dešavaju se takve situacije. Sam proces zaštite ovog područja je u zastoju, do kraja avgusta ovim područjem upravljaju Nacionalni parkovi. Mi se iskreno nadamo da će se konačno odrediti upravljačka struktura, te i da će Opština Ulcinj preuzeti upravljanje  Solanom”, zaključuje Medenica.   

  • 1

    Radio