AKTUELNO Više

Mavric: Zloupotreba lokalnog parlamenta u koruptivne svrhe

Prej tvteuta15:07 31 Oktobar 2017

Saopštenje za javnost Kluba odbornika Nove Demokratske Snage-FORCA

Radi cjelokupne javnosti Crne Gore a posebno zbog glasača FORCE u obavezi sam da kao predsjednik Kluba odbornika “Nove Demokratske Snage – FORCA” obrazložim zadnja dešavanja, koja su se desila tokom sjednice lokalnog parlamenta opštine Ulcinj, dešavanja koja parlamentarizam ne može zamisliti, a to je pokušaj da se koruptivne zloupotrebe prikažu kao pravna tekovine skupštine kršeći sva načela postojanja skupštine.
Poniženje skupštine dešava se kada odbornici Demokratske Partije, partije koju vodi bivši predsjednik opštine Fatmir Gjeka, dostavljaju skupštinskoj službi i svim odbornicima predlog zaključka kojim se predlaže otpis osnovnih sredstava i inventara koji nedostaju, i to u vrijednosti od 31.125,85 Eura, sa namjerom da sa većinom glasova lokalni parlament otpiše utvrđeni manjak osnovnih sredstava i inventara. Da zlo bude još veće predlog zaključka kojim se predviđa otpis manjka osnovnih sredstava biva izglasan većinom glasova odbornika (Koalicija oko Gjeke i DPS, 13 glasova ZA), kojim se predviđa da se ta sredstva otpišu zaključkom lokalnog parlamenta!!! Ima li većeg non sensa od ovoga, da koruptivne radnje i zloupotrebe bivšeg predsjednika F.Gjeke aminuje lokalni parlament?
Gospodin Gjeka i neki mediji koje je finansirao novcem građana Ulcinja, pokušavaju da umanjuju značaj zadnjih dešavanja u lokalnom parlamentu i tako pokušaju skrenuti pažnju i bave se Forcom. Da nije bilo odbornika Force koji su svi do jednoga glasali protiv takve nezakonite odluke, a time su i skrenuli pažnju ostalim odbornicima da Forca neće glasati za nezakonite odluke i da lokalni parlament neće postati mehanizam za prekrivanje zloupotreba.
Usvajanje ovakvog zaključka je bilo veoma važno za Gjeku i njegove saučesnike jer bi time pokušali da sakriju svoje zloupotrebe, ali na kraju je ispalo da su predlaganjem ovih zaključaka potvrdili postojanje navedenog manjka koji nedostaje. Toliko se daleko otišlo da se vršio neviđeni pritisak na neke odbornike da glasaju za ovu nezakonitu odluku, pritisak je vršen i na neke opozicione partije kako se ne bi pojavljivale na sjednici u trenutku kada se bude raspravljalo o njihovim koruptivnim radnjama, a ne dolaskom na sjednici te opozicione partije je učinio svojim saučesnicima, naravno čast izuzecima koji su bili doslijedni i bili tu.
Da smo bili u pravu dokazuje i to da je služba skupštine u nastavku sjednice povukla njihov predlog zaključka za otpis osnovnih sredstava koji nedostaju, i to kao nezakonski akt koji nije u nadležnosti lokalnog parlamenta. Time je Klub odbornika FORCE zajedno sa drugim koalicionim partnerima, a i nekim odbornicima iz redova Vaše koalicije pokazali da će se u lokalnom parlamentu donositi samo valjane i zakonite odluke, i da nijedan odbornik neće biti njihov saučesnik.
Imaju hrabrosti izgovoriti neistine i reći da je Forca u panici i da je taj dan u lokalnom parlamentu nokautirana, samo ću Vam prenijeti da je taj dan FORCA odbranila integritet lokalnog parlamenta i svih odbornika koji su bili protiv usvajanja odluke o prekrivanju utvrđenog manjka, a time smo svima poslali poruku da za utvrđeni manjak nije opština zadužena, nego je tužilaštvo institucija koja će se time baviti. Siguran sam da će pokušati baciti sumnju u naše tvrdnje ali pozivam sve nadležne institucije da pažljivo pogledaju snimak sjednice lokalnog parlamenta i direktno se uvjere šta njihovi odbornici predlažu da se otpiše, gdje i javno prihvataju odgovornost da su ta sredstva nepovratno nestala i da je to normalna pojava. Narodna izreka kaže „da ko priznaje pola mu se prašta“, možda su se vodili tom politikom njihovi odbornici, a možda je to i normalno za njih, ali za nas, to je zloupotreba novca poreskih obveznika.
Predsjednik Kluba Odbornika FORCE
Ardijan Mavriq

  • 1

    Radio