AKTUELNO Više

Mavrić: „Nakon uvrštavanja Starog grada na tentativnoj listi UNESCO-a, predstoje brojni koraci prilagođavanja zahtjevima ove organizacije“

Prej tvteuta14:57 5 April 2018

Ulcinjski Stari grad postavljen je na tentativnoj listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Za izradu dokumentacije kojom bi se ova tvrđava našla na listi potencijalnih kandidata za stavljanje pod UNESCOvu zaštitu, bilo je potrebno pripremiti brojnu dokumentaciju kojom bi se ovo utvrđenje našlo na tentativnoj listi. Ono na šta se najviše obraćalo pažnje jeste dokazati da Stari grad ima više istorijskih slojeva, jer su kroz ovu 25 –vjekovnu tvrđavu prošli i vladale antičke civilizacije, iliri, mleci, dinastije Balšića i Nemanjića i osmanlije. U narednom periodu predstoji najteži dio posla, a to je sprovesti sve direktive i prijedloge iz dokumentacije na djelu.

„Iza ovog projekta je višemjesečni trud i rad kako bi se sakupila sva dokumentacija Starog grada kojom bi se ova tvrđava uvrstila na tentativnoj listi UNESCO-ve kulturne baštine“, kazao je za TV Teuta Ardijan Mavrić, član  Komisije za izradu UNESCO nominacionog dosijea.

Pored Mavrića, koji je kao potpredsjednik Opštine bio član komisije za izradu nominacionog dosijea, u sastavu komisije bili su i arhitekta Selim Resulbegović, i predstavnica Ministarstva kulture Milica Nikolić. Pored Ulcinja, i drugi crnogorski gradovi imali su svoje kandidate za UNESCOVu baštinu.

  • 1

    Radio