SliderMN Više

Maslinarska sezona uspješna, mjere podrške značajne ali se uglavnom ne iskoriste

Prej tvteuta10:05 14 Mart 2023

Uz dobar plod, povoljne vremenske prilike i adekvatno tretiranje, ovogodišnji rod masline na primorju bio je odličan  i zdrav. To je za TV Teuta potvrdio predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković, koji je kazao da ove godine nije ni bilo velike potrebe za prskanjem ploda, jer je ljeto bilo toplo i muva se nije razvila.

Alković je kazao da kupci cijene vrhunsko ulje iz Crne Gore, te i da crnogorski maslinari uspješno prodaju svoje ulje, prije svega strancima i turistima, jer ono, kako kaže, „ima priču“.

„Smatram da nam nije neophodan ozbiljan izvoz, jer uglavnom naše ulje nađe kupca“, smatra Alković.

Kuća maslina u Baru, koja bi trebala biti dom svih maslinara iz zemlje, još uvijek nije zvanično počela sa radom. Nakon dugih pregovora, ona je dodijeljena na upravljanje Opštini Bar, te Alković ocjenjuje da bi ona trebalo što prije da otvori svoja vrata za maslinare, kako se ne bi izgubila još jedna maslinarska sezona bez njenog funkcionisanja.

Poslušajte u  nastavku i koji to problemi muče maslinare prilikom dobijanja podrške i sredstava iz međunarodnih i projekata iz zemlje, ali i koji to poslovi u narednom periodu očekuje sve maslinare.

  • 1

    Radio