AKTUELNO Više

Marniković:”Situacija u Ulcinju relativno dobra, ali se može pogoršati svakog časa”

Prej tvteuta15:57 27 Jul 2020

Uprkos tome što je broj oboljelih od koronavirusa u Ulcinju umnogome manji u odnosu na druge primorske gradove, direktor Doma zdravlja Ulcinj dr Pavle Marniković je gostujući  u jutarnjem programu TV Teuta kazao da razloga za zabrinutost itekako ima, i da nema mjesta opuštanju. Uprkos brojnim apelima nadležnih, jedan dio sugrađana se ne pridržava u potpunosti donešenih mjera, te je Marniković ponovo apelovao na pacijente Doma zdravlja da bez prijeke potrebe ne dolaze u ambulantu,  i da komuniciraju sa svojim izabranim ljekarima kao i da koriste sajt e-zdravlje.

PAVLE:“Situacija u našoj opštini za sada je relativno dobra, mada se svaki dan desi da imamo po jednog ili dvoje novooboljelih, tako da se ova situacija može svakog časa naglo promijeniti. Na sajtu Doma zdravlja objavljeni su svi telefoni koji su na raspolaganju pacijentima. Ono što sam govorio i prije, a to je da svaki pacijent koji ima izabranog doktora, u ovom trenutku treba da ima broj svog ljekara i medicinske sestre. Dom zdravlja radi potpuno normalno, mi nikoga nećemo odvraćati iz Doma zdravlja, ali bez velike potrebe, a posebno ne zbog  prepisivanja hronične terapije,davanja uputa i slično – to bi trebalo smanjiti na minimum“, poručio je Marniković.

Za sada je većina pacijenata iz Ulcinja stabilnog opšteg zdravstvenog stanja i uglavnom su nalaze na kućno liječenje. Uprkos tome što je broj gostiju u Ulcinju veoma mali, nerijetko se mogu vidjeti mladi bez zaštitnih maski i koji se slabo pridržavaju socijalne distance. Marniković je apelovao na mlađu populaciju da se pripaze jer su upravo oni kategorija koja u je u ovom drugom talasu znatno izloženija virusu.

„U ovom drugom talasu inficirani su mnogo mlađi pacijenti, što je dijelom posljedica nenošenja maske i nepridržavanja  mjera, a oni svakako odlaze svojim kućama gdje borave i sa starijim članovima porodice i to stvara jedan začarani krug infekcije i moramo se baviti sa tim“, kazao je Marniković.

Direktor Doma zdravlja Ulcinj zahvalio se svojim kolegama i medicinskom osoblju  u Ulcinju, koji kako tvrdi, već pola godine radi punom parom, pod budnim okom javnosti i u okolnostima koje su iz dana u dan nepredvidive, te je zamolio građane da imaju razumijevanja za ljekare i medicinske radnike, koji će, kako je kazao – i u danima koji predstoje biti u potpunosti na raspolaganju pacijentima.

  • 1

    Radio